"ГЕРБ и ДПС не могат да бъдат част от управленска формула. ГЕРБ и ДПС изпуснаха времето от тази година да се променят, не ги виждаме като участник в промените", каза пред БНР лидерът на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов. По думите му двете партии трябва да останат извън изпълнителната власт, защото са статуквото.

ГЕРБ и ДПС знаят, че взаимната им токсичност взривява обществото и това ще ги помете, констатира още Иванов.

"А имат наглостта да разправят дали има промяна, или не. Моралната тъкан на обществото няма да понесе опита на тези политически сили да се върнат в изпълнителната власт", твърди Христо Иванов.

"Очакваме да видим каква ще бъде визията на мандатоносителя от "Продължаваме промяната", които правят заявка за опит за съставяне на правителство. Който получи мандат, трябва да намери формулата с кого и как ще разговаря", коментира лидерът на "Да, България".

Според него е добре за страната е да се намери работеща формула за продължаване на промяната, но без да се стига до избори, тъй като "те биха усложнили още повече конфигурацията в бъдещ парламент".

"Но много по-вероятно е да отидем на избори", все пак призна той.

Иванов предупреди, че влизаме в период, в който българската политическа система се състои от средни по размер политически формации, а това задава и коалиционната политика като норма занапред.

"Ще трябва да се научим да функционираме по подобен начин", каза лидерът на ДБ, като даде пример с "италианския модел".

Празни приказки нарече Иванов твърденията, че парламентът е дал "празен чек" за Северна Македония, тъй като и решението на парламента за френското предложение, и записаните гаранции в заключенията на Европейския съвет са под условие.