"Тази ексхибиционистка и лоша политика, водена от правителството, ни доведе до такава ситуация и ВМРО-ДПМНЕ многократно предупреждаваше досега, че по този начин практически двустранният спор ще стане многостранен. Тоест сега това ще се превърне в спор между Македония и Европейския съюз и вече няма да е спор между Македония и България". Това каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в телевизионното предаване "Открито студио" по Националната телевизия. 

Изявлението бе направено пред държавната телевизия само няколко часа след като в парламента в Скопие бяха приети с пълно единодушие промени в Закона за сдруженията и фондациите, както и в този за политическите партии. Тази промяна пряко засяга българските сдружения в Битоля и Охрид - "Цар Борис III" и "Иван Михайлов"

Лидерът посочи, че това е огромна и катастрофална грешка на това правителство, защото, по думите му, "то не започна преговорите, отново е показало фалшиви новини в обществото, тоест манипулира собствения си народ. Ако започнаха преговорите, всичко това беше за промяна на Конституцията и не трябваше да има никакви допълнителни условия, защото Албания няма такива".

Според Мицкоски това означава, че страната има допълнително условие и че не е започнала тези преговори, което означава, че управляващите са направили грешки и отстъпки, а не са получили нищо в замяна.

  • "Това, което сгрешиха, ние трябва да го коригираме, това е задачата на бъдещото правителство, това е задача на ВМРО-ДПМНЕ като бъдещо правителство - да го коригира, да предоговори и ние оценяваме, че трябва да има сериозен капацитет от страна на Европейския съюз и подкрепа от международната общност за предоговаряне на тези позиции, защото тези позиции и тези обстоятелства, в които се намира Македония сега, не предлагат европейско бъдеще" - каза Мицкоски.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ посочи, че няма френско предложение, но има българско споразумение.

  • "Със съставянето на новото правителство сме готови да седнем с източната ни съседка и да предоговорим тази част, която оценяваме, че не предлага бъдеще, тоест не предлага интеграция, а напротив, ни фрустрира. Има опит да се отдалечи Македония от Европейския съюз и ние сме готови буквално да настояваме да седнем на масата и се надяваме, че с подкрепата на нашите приятели от международната общност ще постигнем това" - каза Мицкоски.
  • "Но, ако от другата страна не намерим събеседник, тогава ВМРО-ДПМНЕ ще събере 61 депутати /в НС на РСМ има 120 депутати, бел.ред./ и ще анулираме Договора с източния съсед, защото това не е Договор за приятелство и добросъседство и това ясно се вижда от последните действия на източния съсед", каза още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, цитира думите му изданието "Нова Македония".

Във връзка с конституционните промени за вписване на българите в македонската конституция Мицкоски повтори, че позицията на партията е, че няма да ги подкрепи, защото не смята, че това е последната пречка.

  • "Студентите ми задават въпроса дали е последното препятствие и аз вдигам рамене и не е последното препятствие, защото тогава следва финалът, а финалът е да ни побългарят и да ни асимилират, да ни вземат каквото е останало. ...Водени сме от провалени политици, които ни водят без стратегия и компас в грешната посока. Ето защо се страхувам, че ако това продължи, много ще напуснат, ще останем празна страна без надежда и в която младите хора не виждат перспектива" - смята Мицкоски.

Той бе попитан от журналист дали, въпреки позицията на партията, че няма да подкрепи конституционните промени, може да се случи депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията да гласуват, както беше при конституционните промени за споразумението с Гърция, Мицкоски каза: "Решиха, защото това е невъзможно, защото сега няма изнудвани депутати, които биха го направили, въпреки че правителството казва, че преговаря с някои от депутатите".

  • "Сега нямаме изнудвани депутати, които са били с уши на пет за 12 да гласуват. И разликата между тогава и сега е, че няма други структури в партията, които да смятат, че тази стъпка е добра". Мицкоски добави, че сега парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията не са обременени от потенциални заплахи за лишаване от свобода чрез фалшиви политически процеси, а в ръководството партията има монолитност и сплотеност по този въпрос.
  • Може би работим върху някакво друго мнозинство, което да разпусне това правителство. Легитимно право и цел на опозицията и ВМРО-ДПМНЕ е формирането на ново мнозинство. Нормално е да работим, просто внимаваме сега да не ни се случи някой друг "Кастриот". Ще бъде направено много внимателно, ще бъде "блицкриг" - каза Мицкоски в гостуването си в "Открито студио" на Националната телевизия.

Организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите в РСМ, са длъжни в тримесечен срок от влизане в сила на законовите промени да хармонизират своите име и/или наименование, цели и дейности, съгласно посочените разпоредби.