Управляващи и опозиция в Северна Македония се обединиха в критичните си коментари срещу откриването на българския културен център "Цар Борис Трети" в Скопие. Премиерът Ковачевски нарече събитието провокация, а лидерът на опозицията Християн Мицкоски го определи като типичен опит за асимилация, предава кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

"Осъждам откриването на културен център с име Цар Борис III, въпреки че е открит от граждани на Република Северна Македония. Смятам го за провокация, която не носи никаква полза. Смятам, че откриването на културен център трябва да носи името на някой, който обединява, а не на някой, към когото гражданите на тази страна имат негативни чувства, не само македонците, но предимно евреите, защото знаем какво се случи на еврейската общност у нас през Втората световна война", каза в интервю за ТВ 21 Димитър Ковачевски, според когото създаването на такива клубове е дело на малки групи хора, които имат лични интереси да създават клубове с такива имена.

Според него законодателството на страната е "твърде либерално" по отношение на създаването на неправителствени организации и сдружения, както и по отношение на наименованията, "дори на търговски сдружения и фирми".

"Подготвя се нов закон за сдруженията на гражданите, който трябва да предотврати това. Призовавам всички политически партии да участват във финализирането на това законово решение, защото трябва да се сложи край на такива групи и лица, които за втори или трети път злоупотребяват с чувствата на гражданите на тази страна, по лични причини", подчерта Ковачевски.

От своя страна лидерът на опозицията и председател на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който вчера призова гражданите да се включат в протеста срещу откриването на клуба, нарече събитието "типичен опит за асимилация".

В интервю за телевизия Алсат-М Мицковски отново заяви тезата си, че "в тази ситуация" няма да позволи промяна в конституцията на Република Северна Македония, за да бъдат вписани в нея българите в страната.

"Проблемът не е дали тези 170 човека, които гласуваха тук за изборите в България, ще влязат в конституцията, не е това проблемът. Проблемът е, че днес ни се случва типичен опит за асимилация от Охрид и това е българският културен център "Цар Борис III". Клубът "(Иван) Ванчо Михайлов" ни се случи преди това в Битоля. Тогава имаше смели изказвания на правителството, че в Благоевград ще бъде открит македонски културен център, но от това нищо не се случи. Първият документ след месец юли (когато бе приета преговорната рамка за Северна Македония и подписан двустранният протокол с България) е връщане в 11 век - говорим за Самуилова държава", каза Мицкоски.

По думите му, той не е чул от България да се говори за съвместен проект за пътна инфраструктура, за да бъде получен голям грант от ЕС, нито за изграждане на интерконектор между Република Северна Македония и България в участъка Струмица - Петрич, "така че Северна Македония да се присъедини към газопровода, който се отвори между Гърция и България".

"Когато започнем да се занимаваме с това и чуем от България, че няма да се занимаваме с история, и историята не може да бъде пречка за евроинтеграцията на (Република Северна) Македония можем да мислим за промяна на Конституцията", каза Мицкоски, отново повтаряйки, че вместо интеграция, процесът на присъединяване на страната към ЕС ще стане процес на асимилация.