ГЕРБ вече преговаря с "Демократична България" за кабинет, твърди бившият зам.-министър и бивш депутат от "Продължаваме промяната" Иван Христанов.

Христанов обясни, че действащ министър от служебното правителство е подал информация в щаба на изграждания от него нов политически проект, че се водят преговори между ГЕРБ и ДБ за съставяне на правителство.

"Но не коалицията, а едната от партиите. Не поддържам връзка с ръководството на ПП. Но това сигурно е достигнало до тях през социалните медии", коментира по БНР бившият депутат, който напусна партията. Той не уточни за коя от двете формации в ДБ иде реч - дали за "Да, България" на Христо Иванов, или за ДСБ на Атанас Атанасов.

По време на предизборната кампания бяха постлани пътеки за съставяне на правителство, посочи още той. И констатира: "Загърбен беше разговорът за борбата с корупцията".

Правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ би внесло още по-голямо объркване в избирателите на реформаторското политическо пространство, пророкува Христанов.

"Но може би такъв политически ход би бил мъдър. България е в политическа криза", допусна Христанов.

Той потвърди, че е бил канен да участва във вътрешен преврат в ПП.

"Процесите, на които станах свидетел преди 5 месеца, са ескалирали. Виждам някакъв лагер в ПП. Моят призив е думите на Николай Събев да бъдат взети сериозно, но не за да има оставки", каза Иван Христанов.

"Ако са почтени, Асен Василев, Даниел Лорер и групата им трябва незабавно да си подадат оставките и да напуснат ПП", написа преди ден във Фейсбук Николай Събев, бивш министър на транспорта в правителството на Кирил Петков.

"Публикацията на Събев ме потресе. За първи път виждам публичен призив за разрив между двамата лидери. Аз никога не бих взел страна. Този процес има нужда от лечение - с изговаряне на Национален съвет, на Изпълнителен съвет или на лидерско ниво", смята той.

Христанов обясни, че не знае кой е в групата около Асен Василев и Даниел Лорер. Той разказа, че е обикалял България и е видял как протича кампанията по места.

"В малките населени места има повече апатия и примирение. Партиите на статуквото правеха сериозни кампании. Стигаха до вратата на своите избиратели. При ПП-ДБ кампанията беше центрирана в големите населени места. Изграждането на структури закъсня", отбеляза той.

"Аз самият се разколебах по отношение на пътя на ПП след покана за вътрешен преврат, сподели бившият депутат.

"Имаше огромно напрежение след резултатите от изборите за 48-то НС. Спрягаха се неща, свързани с генерално отстраняване на ръководството. Казах им, че няма да има печеливш в тази игра. Това би било ужасяващо вредно", повдигна завесите Христанов, но отново без конкретика.