Според него поевтиняват колбасите, каймата, пилешкото и други основни продукти.
"Тези, които са от социалната кошница, не са поскъпвали от два месеца насам, дори цените им са понижени", заяви Найденов пред bTV.
В т. нар. от министъра социална кошница са храните със замразени цени, които той договори с търговските вериги преди около два месеца.
.
Вчера от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата заявиха, че цените на едро на основни хранителните стоки са поскъпнали сериозно, като сред тях са брашно, олио, яйца и млечни изделия. Нетипично е поскъпването на зеленчуците за лятото, изтъкнаха експертите. Например доматите са двойно по-скъпи.

Що се отнася до тези хранителни продукти, които поскъпват, Мирослав Найденов обясни, че затова е виновна сушата в световен мащаб.
"Такава суша като тази година не е имало, убийствена е. Цените в световен мащаб се вдигат, тази тенденция ще продължи следващите месеци, а и години. Няма как да избягаме от тази тенденция", добави той.
По думите му много от производителите работят на ниска печалба, дори и на загуба, за да запазят работни места. 

Относно поскъпването на дървата за огрев, Найденов припомни, че държавата е реагирала на тези промени на цените.

Той призна, че покупателната способност на българина намалява. За да се справи с тази негативна тенденция, правителството предвиждало увеличение на пенсиите, вече били увеличени заплатите на държавните служители.

Министърът каза още, че се работи добре по усвояване на европейски средства в сферата на земеделието. По думите му правителството работи успешно, макар че търпи критики.