През последните 10 години представителната демокрация, при която по правило решенията се взимат от мнозинството, е в тежка криза. Сега благодарение на новите технологии и глобализма, управленските решение все по-често се взимат от малцинството. Рекордно ниската избирателна активност при последните избори ясно показва, че и у нас тази тенденция е в сила, казва Татяна Буруджиева. Според нея, по-голямата част от българите не гласуват, защото искат да видят други предложения, които обаче не получават. Обществото сега е изправено пред големия дебат, каква демокрация всъщност искаме в България, заключава политологът.

В анализ на тенденциите в българския политически живот през 2021 година, Буруджиева отбеляза "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" като типични примери за партии, които се ръководят от мениджъри, а не от политически лидери. В мениджърските партии на политически постове застават хора, които са назначени, казва Буруджиева и припомня, че въпросът е кой стои зад мениджърския екип.

Според политологът изборите 2 в 1 са показали, че ДПС е единствената партия в България, която е в отлична политическа кондиция, добре организирана и структурирана и единна зад общи каузи. Друга партия, за която също би могло да се каже, че функционира добре е "Възраждане", казва Буруджиева. Според нея партията се развива като по учебник. Политологът напомня, че партия се създава преди и се доказва по време на местни избори. Точно това е пътят извървян от "Възраждане", която започва като регионална партийна организация, преминава през местни избори, след които става ясно, че тя ще се намеси и в националния политически процес.

  • Как си обяснявате възхода на формация, наречена от създателите си политически проект, без членски актив и структури по места, и която обяви изпълнение на леви политики с десни инструменти?
  • Съвпадение ли е лидерската криза в БСП и ДБ със срутването на доверието на избирателите към тях в края на годината?
  • Защо никой в ГЕРБ не поставя въпроса кой носи отговорност за изпадането на партията от властта?
  • Коя е спойката, която държи партиите от четворната коалиция в едно цяло?

Отговорите на Татяна Буруджиева, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Татяна Буруджиева е доцент по политически и доктор на философските науки. Преподава политология в няколко български университета, сред които СУ "Св. Климент Охридски" и Нов български университет. Завършила е СУ и е специализирала политически комуникации и политически мениджмънт във Франция и Белгия. Била е народен представител от БСП в 42-рото Народно събрание, както и началник на кабинета на председателя на БСП Сергей Станишев.