Посланичката на САЩ в България Херо Мустафа влезе на среща в президентството малко след 15 часа.

Визитата й бе уловена от обектива на фоторепортера на "Булфото", който в този момент снимаше представителите на Коалиция "ЛЕВИЦАТА", която се регистрира в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори.

Всички снимки вижте тук

Паркирането на черния джип на американския дипломат № 1 в София пред "Дондуков" 2 не остана незабелязано от Румен Петков, който беше зает повече да наблюдава това събитие, отколкото изявлението на колегата му Валери Жаблянов.

Снимка: Bulphoto

Посещението на Херо Мустафа се случва три дни, след като американският закон "Магнитски" нанесе нов удар по политическия елит в България.

Снимка: Bulphoto

В късния следобед на 10 февруари първо САЩ обяви, че санкционират бившите министри Владислав Горанов, Румен Овчаров, бившия изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, председателя на "Русофили" Николай Малинов и члена на съвета на директорите на атомната централа Александър Николов. Малко по-късно стана ясно, че Великобритания също налага санкции, но срещу тримата българи, засегнати от първи пакет засегнати по "Магнитски" - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

"Великобритания и САЩ предприемат координирани действия за изкореняване на корупцията в България", гласеше изявлението на Лондон.

Реакциите в България не закъсняха, като и президентът Румен Радев, и премиерът Гълъб Донев приветстваха координираните действия на САЩ и Великобритания. 

"Държавният глава високо цени подкрепата на стратегическите партньори на България САЩ и Великобритания в борбата с корупцията, принос за което имат наложените санкции на български граждани", бе позицията на президента, цитирана от прессекретариата му.