От събота едно име обикаля медиите като фаворит за номинация от ГЕРБ-СДС за кандидат-кмет на София - Антон Хекимян. Въпреки че както беше обявен неофициално, също така неофициално беше и отречен от редиците на най-голямата парламентарно представена партия, очакванията са именно журналистът да влезе в съревнование с главните опоненти - Васил Терзиев - ПП-ДБ, Ваня Григорова, подкрепена от БСП, Вили Лилков - "Синя София", Деян Николов - "Възраждане", Ивайло Вълчев - ИТН, и Карлос Контрера - ВМРО. 

Вчера bTV Media Group прие оставката на Антон Хекимян като директор "Новини, актуални предавания и спорт" заради "негово решение да продължи в друга професионална посока".

От изказванията на лидера на партията Бойко Борисов стана ясно, че изборът ще е между шестима кандидати. Освен Хекимян досега за работещ вариант се спрягаше и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев

Крайният срок за регистрация на кандидатите за участие в местните избори е утре, 26 септември, но при посещението си в Пловдив вчера Бойко Борисов каза: 

"Ще съобщя кандидата за кмет на София, когато си отида в столицата, не е редно да го съобщя в Пловдив. Утре заповядайте в София".

Включването на Антон Хекимян в кметската надпревара все още е само слух, но това не попречи на две от знаковите лица на българската социология да коментират подобен сценарий.

Според Андрей Райчев, ако Антон Хекимян наистина е кандидатът на ГЕРБ за София, той би имал шанс да бие издигнатия от ПП-ДБ Васил Терзиев.

"При възникналата ситуация може. Въпрос на втори тур е. Синият кандидат е ясен, има и вътрешни критици, което няма чак такова голямо значение -Терзиев ще получи своите 30 и няколко процента. Въпросът е дали кандидатът на ГЕРБ може да вземе и гласове извън електората си. Хекимян ще има откъде да взима гласове, а Терзийски - не", заяви пред БНТ Андрей Райчев.

Според Боряна Димитрова от социологическата агенция "Алфа рисърч" Антон Хикемян е известен и ще може да мобилизира гласове, но ще му трябва време, "за да влезе в кметските обувки". По думите ѝ популярността сама по себе си не е достатъчна. Тя е на мнение, че резултатът от местните избори няма да се отрази особено на правителството.