"На тези избори Слави Трифонов приобщи хората, които по принцип не се познават. Самият той е единственият, който се изплези на властта", заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Харалан Александров, социален антрополог.

По думите му, много от българите в чужбина не са от най-успелите хора, пълно е със сънародници, които са на социалното дъно и не е странно да гласуват за евроскептични партии. Той подчерта, че същите хора са гласували и за БРЕКЗИТ.

Харалан Александров се надява да се направи правителство, за да се види как новите партии могат да управляват.

"Склонен съм да вярвам, че ще има кабинет, но каква ще е неговата подкрепа не е ясно. В момента двамата най-големи се дърпат да правят кабинет, а очаквам след Борисов и Слави Трифонов да се откаже да бъде депутат", каза друг гост в предаването - политологът Стойчо Стойчев.

Според него ГЕРБ няма да търси подкрепа от други групи за съставяне на правителство и директно ще върне мандата.

"Самият Слави Трифонов изглежда в момента се чуди дали да излъчи правителство и е възможно той също да върне мандата, въпреки, че би имал подкрепа на БСП и ДПС", добави Стойчев.

Политологът прогнозира, че президентът ще трябва да даде трети мандат, като има различни избори, което ще бъде трудно решение.