Заместник-председател на ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме" (ИБГНИ) Николай Хаджигенов заяви, че би било разумно не само номинираният за правосъден министър Момчил Иванов да бъде оттеглен от проектокабинета, предложен от "Има такъв народ".

По-рано днес от партията на Слави Трифонов обявиха, че той е решил да се оттегли заради публикации за него в медиите. Повод за тях станаха негови коментари във Фейсбук за "майкопродавци" и "соросоиди".

Според Хаджигенов оттеглянето на Иванов е било направено, защото е бил "нахапан основателно от медиите".

"Това е мое умозаключение, може и да греша", коментира Хаджигенов, след което изтъкна.

Запитан кои други министри трябва да бъдат сменени, той отговори:

"Очевидно тези, които ги "ядете" основателно. Да речем за новия министър на вътрешните работи - името му се споменава по-често, отколкото Бойко Борисов, докато беше на власт, така че би било логично. Това е нещо, което ще решат ИТН - не аз. И да е било жест, не сме го разбрали така", допълни Хаджигенов, цитиран от БТА.

Името на Петър Илиев, който също е адвокат, първо беше предложен за правосъден министър, а след това спряган и за премиер, се свързва с обвинения за плагиатство, за които Софийският университет е започнал проверка.

Той обясни, че след като се съберат формациите от ИБГНИ, депутатите ще гласуват предложения от ИТН проектокабинет анблок.

Хаджигенов коментира, че теоретично е възможно проектокабинетът да бъде гласуван тайно и изтъкна, че той лично е противник на тези неща.

"Гласуването трябва да бъде явно", коментира депутатът.

Междувременно "24 часа" съобщи, като се позова на неофициална информация, че ИТН ще предложат за нов правосъден министър депутата от партията и секретар на парламентарната група Иво Георгиев Атанасов.

Снимка: Народно събрание

Той беше народен представител и в предишния парламент. Водач на листата на ИТН във Видин и председател на Арбитражно-контролната комисия на партията. По-рано днес той стана член на комисията "Магнитски", която депутатите гласуваха.

Роден е на 29 май 1965 г. в Свиленград. По професия е юрист, владее немски и руски, пише в сайта на парламента за него.

Атанасов нашумя със свое изказване от миналата година, в което заяви, че никой в партията на Слави Трифонов не е знаел, че изключената по-късно Росица Кирова ще се среща с Борисов, още повече, че ще пият кафе. Тогава Атанасов заяви: "Оправдавам Росица за всичко, но не и че се качи в джипа на един престъпник".