Русия отхвърли обвиненията на американския президент Джо Байдън. Дмитрий Песков - говорителят на Путин, констатира, че Съединените щати не са партньори, а противници на Русия, съобщи БНР. Американският президент обвини руския си колега в опити за вмешателство в изборите за Конгрес догодина и предупреди, че е способен да обяви война на Русия, ако кибератаките срещу Америка продължат. "Русия разпространява дезинформация продължава да извършва кибератаки в опит да повлияе на изборите за Конгрес през 2022", заяви Джо Байдън в реч пред представители на американските разузнавателни служби.

Очаквано, Кремъл реагира на обвиненията на американския президент. "Със съжаления трябва да отбележим, че Съединените щати не са партньори, а противници на Русия", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Че Русия има само ядрени оръжия и петрол е напълно невярно твърдение, което показва, че Белият дом не познава страната", заяви Песков. Според него изказването на Джо Байдън е целяло просто да направи впечатление и не отговаря на истината.

"Изявленията на Байдън са по същество погрешни. Очевидно е, че американският президент озвучава посланията, които се подготвят от неговия апарат. Да, Русия е най-голямата ядрена сила и - да, това е страна с доста голям сектор на нефт и газ. Но да се каже, че Русия няма нищо друго, е фундаментално погрешно", каза говорителят на Кремъл.

"Едва ли САЩ могат да бъдат наречени партньори. По-скоро те са ни противник", допълни Дмитрий Песков и изрази съжаление, че досега няма сигнали за партньорство, въпреки че руският президент Владимир Путин многократно е демонстрирал воля за нормализиране на отношенията.

Според прессекретаря на президента няма нужда от излишни илюзии за започналите в Женева преговори за контрола върху ядрените оръжия. Като единствено положително Песков открои разбирането за необходимост от контакти по киберсигурността и стратегическата стабилност.

Междувременно Москва и Вашингтон продължиха днес в Женева стратегическия диалог помежду си, започнал на брега на езерото Леман през юни от президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън. Целта на подновяването на диалога е стабилизиране на силно влошените двустранни отношения. Срещата днес беше дискретна, при закрити врата и в отсъствие на медии, предаде Франс прес.

Американският заместник държавен секретар Уенди Шърман и руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, оглавиха делегациите на двете страни по време на дискусиите, провели се в американското посолство в Женева. В началото на срещата Шърман и Рябков се поздравиха с докосване на лактите, позирайки пред знамената на САЩ и Русия. Това се вижда от една от двете снимки от началото на срещата, разпространени от американското представителство в Женева. На втората снимка двамата дипломати са с маски и са застанали един срещу друг. На фотоса се откроява голямата позлатена брошка, която носи Шърман във формата на птица с разперени криле. Това напомни на брошките, носени от бившия американски държавен секретар Мадлин Олбрайт.

Руснаците, както и американците, бяха с умерени очаквания от срещата, на която е била засегната темата за темата за контрола на въоръженията. В американската делегация за тази цел присъства и Бони Дженкинс, която неотдавна беше утвърдена на поста заместник-държавен секретар по въпросите за контрола на въоръженията. Още преди началото на срещата Държавния департамент каза, че целта й е да се поставят основите на бъдещи мерки за контрол на въоръженията и намаляване на риска, предаде Франс прес. След срещата Държавният департамент я определи като професионална и съдържателна, допълва ТАСС. Двете страни са обсъдили ситуацията в областта на сигурността и перспективите за установяване на нов контрол над ядрените въоръжения, пояснява Департаментът. Вашингтон остава привързан към намаляването на риска от въоръжен конфликт и на заплахата от ядрена война, посочва още ведомството.

Срещата се състоя в контекст на напрежение на няколко фронта между двете страни. На единия от тях САЩ заплашиха да вземат мерки, ако Русия не спре вълната от кибератаки, които според американските власти идват в голямата си част от руската територия. Русия отрича да има каквато и да е отговорност, предаде Франс прес.

Вчера освен това американският президент Байдън разкритикува без заобикалки руския си колега в реч пред разунавателните служби, които той посети за първи път, откакто встъпи в длъжност като президент на САЩ. Той обвини Русия, че работи отново, за да повлияе на американските избори, подобно на кампанията, водена през 2016 г.