Земеделският министър посочи, че с това решение се е отменил и предвиденият им протест.

Румен Порожанов отбеляза, че са възложени проверки на храните преди празниците, както и за двойния стандарт на храните. Министърът изтъкна, че опасенията за състоянието на горите са основателни и отбеляза, че ще бъдат наложени нужните мерки за борбата с болестите по горите и пожарите. Порожанов коментира и случая с бедстващите коне в Осоговската планина и подчерта, че всички субсидии за собственика им са спрени, докато му се извършва проверка.

Вчера, след едночасова среща при премиера Бойко Борисов, земеделският министър Румен Порожанов, вносителя на промените в Закона за горивата Емил Димитров и земеделски производители, беше постигната договореност: в закона земеделците няма да бъдат вписвани като търговци, а като потребители на гориво. На пръв поглед малка промяна, но пък водеща до доста промени в работата на земеделците.

Законът е принуждавал земеделските производители да се регистрират като търговци на гориво, което води до допълнителни тежести и изисквания, заяви министър Порожанов по БНТ.

След среща с Борисов - без протест на зърнопроизводителите

Порожанов изтъкна, че държавата дава значителна отстъпка от акциза на гориво, което обезмисля да се използват контрабандни горива.

Министърът на земеделието поздрави земеделския бранш за професионалния му подход към защитата на позицията му и допълни, че дори да е имало опит за политизиране на протеста, земеделските производители са достатъчно зрели да не се поддават на подобен натиск.
Порожанов отбеляза, че ако представители на земеделското министерство са били поканени на обсъжданията на закона, неразбирането е щяло да бъде избегнато.

За случая с бедстващите коне в Осоговската планина Порожанов коментира, че до момента са открити само три умрели животни, но това в никакъв случай не оправдава поведението на този земеделски производител. По думите на земеделския министър собственикът на конете е трябвало да съгласува пашуването на животните с ветеринарен лекар и да не ги оставя безпризорни. Земеделският министър изтъкна, че това не е единственият случай на безпризорни коне в планините.

Порожанов обясни, че в конкретния случай става дума за рядка порода коне, които получават около 140 евро субсидиране на животно за година. Той допълни, че са спрени всички субсидии на собственика на конете, а когато проверката се завърши, ще се прецени кои плащания да му бъдат възстановени.

Текат проверки на множество видове храни преди празниците, увери Порожанов. Според него е хубаво, че цените на българското агнешко са добри в пиковия сезон за консумацията му, но не можа да коментира или потвърди съобщенията, че вносното агнешко месо е по-евтино от българското.

В Гърция субсидиите са формално по-големи, защото се заплаща на база ферма, а не на база площ като в България, заяви министър Порожанов. Ако един фермер се занимава с различни животни, това също се калкулира в субсидията. Плащането субсидии на площ в България е правилно за страната, заяви Порожанов, като отбеляза, че вчера са изплатени малко над 100 млн. лв.

Той изтъкна, че се очаква евросубсидиите за земеделие да намалеят, но ако вноските на страните-членки се увеличат с предвидените 0,1% от БВП земеделската и кохезионната политика в Европа няма да пострада.

Земеделският министър заяви, че са извършени допълнителни проверки за двойния стандарт при храните и са констатирани „фрапиращо“ по-високи цени на хранителни продукти. В момента текат и анализи на състава на храните. Порожанов увери, че предстои да се разработи методология за проверка на качеството на храните, но това е трудоемко начинание.

Порожанов призна, че е имало пропуск в спешните мерки с корояда и болестите по горите и опасенията на хората са основателни, но от миналата година е съставен кризисен щаб по въпроса.