Започва още една напрегната политическа седмица, в която трябва да стане окончателно ясно възможно ли е осъществяването на първия мандат. От заявките на две от парламентарните групи, от които зависи мнозинството в НС - ГЕРБ-СДС и ДПС, досега е ясно само, че правителство с втория мандат няма да има. 

Вчера вицепремиерът оставка Мария Габриел обяви, че днес ще оттегли кандидатурата си за министър-председател от НС, а партията ѝ няма да участва в преговори за реализация на втория мандат. По думите ѝ причината за взривяването на разговорите е постъпило искане за смяна на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Ние дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерство на отбраната и енергетиката беше поискана смяна и в друго министерство. В МВР. Не на постоянните нови условия и не на нови и нови условия. Това буквално изпълва групата на ГЕРБ и партията с нетърпимост по отношение на отказа от среща, исканито ни за споделена отговорност, носено с равностойно представителство да бъде разбрано", мотивира вчера Габриел решението да оттегли кандидатурата си.

Премиерът в оставка Николай Денков пък призова в специално обръщение ГЕРБ-СДС да спазят уговорката отпреди девет месеца и да не хвърлят страната в хаос. Предложи им и да се запази съставът на Министерския съвет, а премиер и министър на външните работи да е Мария Габриел, а Николай Денков - вицепремиер.

"Обръщам се към ръководството на ГЕРБ-СДС и напомням за даденото преди 9 месеца обещание - вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума, да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и министър на външните работи Мария Габриел без да променяме състава на Министерския съвет."

Пиарът на ГЕРБ Никола Николов реагира, че именно този вариант е бил предложен от ГЕРБ "още на 17 март, но беше отхвърлен от ПП-ДБ". Досега това е и единственият коментар от страна на партията на Борисов. 

Дали Габриел ще оттегли кандидатурата си или ще бъдат направени още отстъпки, които да ни отдалечат от реалната възможност да отидем на поредни предсрочни избори за последните три години, ще стане ясно до часове.