На този етап не се обсъжда уволнението на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос за поемането на отговорност след хакерския пробив в базата-данни на Агенцията, съобщи БНР.

В момента текат процесуални действия по случая с нерегламентирания достъп до информация на НАП. Ако се установи конкретна вина и отговорност на експерт, ще има наказания. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос дали ще поиска оставката на изпълнителен директор на приходната администрация Галя Димитрова.

"Оставката на шефа на американските служби след Уикилийкс не я видяхме", добави Владислав Горанов.

За обвинения от прокуратурата господин Горанов каза, че такива умни хора, трябва да насочват усилията си в по-градивни действия. "Ако бях на негово място и виждах такъв пропуск в система на държавата, щях да посоча грешката, а не да се ровя в нея", допълни още министърът.

По-рано днес Софийска градска прокуратура задържа за 72 часа 20-годишният хакер Кристиян Б., пробил системата на НАП, обвини го, че неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на приходната агенция. Файлът, който бе изпратен до медиите от хакера и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.