"Борисов е фактор, който всеки обича да подценява и точно в момента, в който някой го подцени, Борисов се появява. Борисов винаги са го подценявали, още от 2006 година и на него това му е талантът. Не виждам скоро перспектива Бойко Борисов да се оттегли" - това заяви пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов пред централата на ГЕРБ, веднага след обявяване на предварителните изборни резултати.

Според тях ГЕРБ водят убедително с между 5 и 9%, въпреки прогнозите на социолозите в началото на предизборната кампания, когато избухна Апартаментгейт.

Горанов заяви още, че резултатът на ГЕРБ е вследствие на първо място на премиера и това, че структурите на партията са успели да се мобилизират, стимулирани и от неговите насоки.

"Със сигурност тези избори ги спечели Бойко Борисов. Този резултат реабилитира здравия разум и Борисов. Не мисля, че му е времето на Борисов да се оттегля. Не виждам такава перспектива скоро. 13 юни (рожденият ден на премиера -б.р.) наближава това е ново начало - за Борисов. Може още много дълго време да управлява джипа", добави министърът по повод последните публични прояви на премиера, при които във Фейсбук страницата му беше излъчвано на живо как сам управлява автомобила си.

На въпрос за ролята на Цветан Цветанов за резултата на ГЕРБ Горанов коментира, че той е направил разумното "като даде крачка назад заради сделката с апартамента му и начина, по който тя бе интерпретирана". Според финансовия министър обаче сега не е време за равносметката за мястото на Цветанов.

"Цветанов само по себе си е политически човек, той изключително много работи. ГЕРБ не може с лека ръка да зачеркне Цветан Цветанов, но това, което подцени Цветанов, тепърва ще си плаща за него. Цветан Цветанов има своята роля. Тепърва с Борисов ще определят кой къде ще бъде. Сигурен съм, че двамата продължават комуникацията си по техния начин, все пак те са авторите на проекта ГЕРБ и не бива да забравяме, че са били заедно много дълго време. Със сигурност Цветанов е бегач на дълги разстояния, заслужава уважение за всичко, което е правил в годините за ГЕРБ", добави Горанов.

И обобщи:

"Твърде рано е да се радваме, но добрият резултат на едни избори дава политическо доверие и перспектива. Има много неща, които да си правим като изводи от тези избори. Научихме грешките по неправилния начин не за сметка на другия, а за сметка на самите нас. Кампанията, която беше обърната към това, което е позитивно и това, което се случва, даде някакъв резултат".

Той прогнозира, че ГЕРБ ще има не по-малко от 6 евродепутати.

"Кампанията на БСП не беше насочена в това да дава отговори, а целеше да дискредитира политическия модел. Хората очакват резултати за себе си, те не очакват негативна кампания", каза той.

По думите му втори пореден път след предходните избори през 2017 г. социологията им е давала предимство, но БСП са успели със своята кампания, която отдалечава хората от политиците, да намалят своя резултат.