Не приемам атаки срещу държавната администрация и особено срещу експертите от финансовото министерство и Агенция "Митници", каза днес във Варна финансовият министър Владислав Горанов.

Повод за реакцията му бе изявлението на президента Румен Радев по-рано през деня по случая с обществената поръчка в Бургас, с която бе свързан Димитър Желязков - Митьо Очите. Радев каза, че назначените от ГЕРБ чиновници в митниците са отговорни за подписването на договор за охрана с фирма, свързана с Димитър Желязков - Митьо Очите, а не служебният кабинет, който ги оставил непокътнати.

Ако държавният глава е решил да води политическа война с партия ГЕРБ, това е негово право, но не съм съгласен да бъдат атакувани експерти, които не само през последните години, а и през целия преход са гарантирали финансовата стабилност на държавата, посочи Горанов. По думите му обществената поръчка е подписана от човек с над 20 години стаж - сестра на висш политик от БСП, но е професионалист и както всички държавни служители служи на цялото общество.

Преди време стана известно, че Ирена Стаменова, сестра на депутата от БСП Драгомир Стойнев, ръководи дирекция "Финанси, управление на собствеността и обществени поръчки" в Агенция "Митници", която отговаря за обществените поръчки.

"Самата поръчка е на фирма с лиценз от МВР и печели три от обособените позиции, свързани с охрана на две почивни бази и едно митническо бюро в Ямбол на стойност 2 520 лева за 2 години, отбеляза Горанов. Според него проверките за провеждането й и материалният интерес не предполагат драматични политически реакции. Ако това е голямата обществено-политическа тема, аз съм склонен като министър на финансите, да поема определена политическа отговорност", допълни Горанов.

На въпрос има ли политически чадър над Желязков министърът посочи, че вероятно е така, защото този мъж е осъждан и за него има доста данни. Нека президентът да каже кой пази Желязков, каза Горанов. Министърът изтъкна, че точно настоящата изпълнителна власт го е задържала с помощта на турските служби, като тогава е възникнал и скандалът около партийната структура на БСП в Бургас.

Успешните реализации в борбата с контрабандата показват, че сътрудничеството между институциите в страната е много добро, каза още Горанов. Той припомни, че 2017 г. е приключила с шест милиарда лева повече в сравнение с 2014 г. Настоящата година пък върви с близо 2 милиарда лева повече спрямо 2017 г., допълни Горанов. Това, според него показва, че в администрациите работят професионалисти и има политическа воля за справяне с проблемите като контрабандата и сивата икономика.

Ние сме първото правителство, което задели ресурс от милиарди левове за модернизацията на армията, каза още Владислав Горанов. По думите му това, че в края на миналата година компанията, която щеше да строи кораби за флота, се отказа в последния момент, всъщност води до забавяне в изпълнението на проекта.

По този начин финансовият министър отговори на друг упрек на президента - че "за модернизацията на флота и изобщо на въоръжените сили на страната властта действа все още мудно и нерационално".