Това каза председателят Вътрешна комисия и на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на работната среща-дискусия по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи, която се проведе в зала „Изток“ на парламента.

Във връзка с видеонаблюдението, Цветанов посочи, че през 2011 г. се е дала възможност 50 % от глобите на нарушителите да се инвестират в изграждането на инфраструктура.

Можем да помогнем на общините като дадем възможност част от този процент да отива и за тях. Знаем, че общината, респективно кметската администрация може да бъде по-добър стопанин“, поясни Цветанов.

Икономическият ефект от поставянето на стационарните камери по пътищата ще е почти никакъв, репликира народният представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов.

„Всички сме шофьори и всички знаем камерите в България къде са. Всички шофьори ще ги научат и там ще намалят скоростта. Какъв ще е икономическият ефект от инвестирането на няколко десетки хиляди лева в една такава стационарна камера, поставена по пътищата около Стара Загора, Варна, в Карлово или в Самоков? Мисля, че ефектът ще е икономически почти никакъв“, каза народният представител от БСП.

Той отбеляза, че 180 общини са с видеонаблюдение, но обърна внимание, че има камери по 20 лв. и по 2000 лв. По думите му с камерата от 20 лв. не може да се разпознае номерът на автомобила, който е извършил нарушение.

Според Манол Генов не е ясно и кой ще инвестира в камерите.

По отношение на общинската полиция, Цветанов коментира, че първите законодателни промени са били за възможността да се въведе общинска полиция. „Впоследствие се установи, че този законов механизъм няма да сработи в пълния си обем, защото се оказа, че за да може да създадеш общинска полиция, трябва да имаш необходимото финансиране. Знаем какви са бюджетните възможности. Тук мога да кажа, че както общините Стара Загора, Варна, Пловдив, София, си създадоха възможност да създадат такава общинска полиция. Тя в никакъв случай не може да запълни вакуума“, заяви Цветанов.

Той обърна внимание на Закона за частната охранителна дейност, който се дискутира публично от 2016 г. Цветанов поясни, че поради предсрочното прекратяване на мандата на 43-ия парламент, той не е могъл да влезе в пленарна зала, за да бъде обсъждан и разгледан.

„Това, което направихме в рамките на последните 4 месеца е действително този законопроект да бъде обсъден и да могат да участват всички“, поясни Цветанов. Т

Той уточни, че в момента тази тема е станала един възможен фокус за политическо говорене, а не за решаване на проблемите.
„Колеги, издръжката на един полицай, когато се създава общинска полиция, са необходими финансови изражения от 2400-2700 лв.“, каза той и поясни, че като се сложат обезщетенията се получава една голяма разходна част, която бюджетът на общините не може да го осигури.

„Затова се взе това нещо и знаем, че в немалко от случаите българските общини разчитат с договорните отношения с частните охранителни фирми“, коментира Цветанов. По думите му така ще може да се покрие по-голям периметър.