Парламентът ще изслуша министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за постъпилите сигнали в МВР, предприетите действия и резултатите от тях, свързани с установяване на нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември 2021 г.

Това предвижда програмата за работа на депутатите. В нея е също изслушване на вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев относно връщането от ЕК на представения от България Национален план за възстановяване и устойчивост, както и етапа на подготовка на Споразумението за партньорство за програмния период 2021-2027 г. и на оперативните програми, които ще бъдат финансирани от Кохезионния и структурните фондове на Европейския съюз през програмния период 2021-2027 г.

В началото на пленарното заседание бе гласувано депутатите да обсъдят и Проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно въведените на територията на Република България противоепидемични мерки срещу Covid-19, предложението е на парламентарната група на партия "Възраждане".

Преди това Димитър Недялков от "Продължаваме Промяната" положи клетва като депутат. Той влиза в парламента на мястото на Николай Събев, който бе избран за министър на транспорта.

А преди да обявят 30-минутна почивка депутатите приеха на първо и на второ четене в едно пленарно заседание удължаването на срока на диференцираната ДДС ставка от девет на сто до 31 декември 2022 г. Мярката, заложена в измененията на Закона за ДДС, бе въведена като компенсация на най-засегнатите от COVID-19 сектори, сред които хотелиерския и ресторантьорския бизнес, и изтича на 31 декември 2021 г. 

Вчера на заседание на комисията по бюджет и финанси депутатите се обединиха около предложения законопроект за промени в Закона за ДДС, с вносител Любомир Каримански от "Има такъв народ" и предложената към него редакционна поправка на ГЕРБ-СДС срокът да бъде удължен до 31 декември 2022 г. 

Мярката за девет на сто ДДС обхваща ресторантьорски и кетъринг услуги, доставка на приготвена или неприготвена храна, включително доставката на храна за вкъщи. Извън обхвата на мярката е доставката на спиртни напитки. Диференцираната ставка важи и за бебешките храни, бебешките пелени и хигиенните материали. Марката важи и за туристическите услуги, касаещи местата на настаняване, предоставяни в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани. С по-ниска ДДС ставка се ползват и доставките на книги на физически носители или извършвани по електронен път или и двете, както и доставката на спортните стоки.