Главният секретар на МВР Живко Коцев ще настоява законът да бъде променен и шофьорите да носят наказателна отговорност, ако седнат зад волана с над 0,5 промила алкохол, а не както досега при над 1,2 промила. В интервю за Нова телевизия, което бе първата телевизионна изява на Коцев след назначаването му на поста, той изтъкна, че предложението ще бъде направено, тъй като тежкият пътен травматизъм нанася безпокойство в обществото.

"Да взаимстваме от европейската практика. Прагът от 1,2 промила, до 1,2, над 1,2 е изключително голям. Моята позиция, е че въобще не трябва да се допуска да се употребява алкохол. Ще предложим 0,5% да е прагът за алкохол у водача, след това - подсъдимост. Експертна група ще предложи строги рестрикции", категоричен е главният секретар. 

Комисар Коцев допълни, че ще настоява за явен и видим контрол на трафика, което означава пътните полицаи да бъдат извън служебните автомобили и да оказват помощ на участниците в движението.

"Трябва да има демонстративен и системен контрол, безкомпромисен към агресивните водачи и към употребата алкохол и наркотици. Случаите на досъдебни производства за изземване на коли са 438 за август, до момента за септември са 138 - значи мярката работи", каза още той.

Главният секретар на МВР съобщи, че е приключила проверката за шофиране с превишена скорост на началника на Пето РПУ в Пловдив, който беше засечен да шофира със 102 км/ч в града. Решението дали той ще бъде освободен ще вземе министърът на вътрешните работи, но комисар Коцев ще настоява провинилият се да подаде оставка.

За убийството на Алексей Петров

"Убийството на Алексей Петров е престъпление с фактическа и правна сложност предвид неговата биография. Налага се да се изследват всички процеси. Не е нужно да се бърза. Имаме две версии, които кумулират множество подверсии. Едната е свързана с личния живот, а другата, че убийството е свързано с бизнеса и частната дейност на Петров", коментира главният секретар на МВР.

По думите му покушението срещу 61-годишния бизнесмен, което бе извършено на 16 август в столичния квартал "Драгалевци", е много добре организирано, предварително подготвено.

"Алексей Петров е наблюдаван, изучаван. И е подбран подходящият момент, за да се реализира това покушение. В момент, когато е бил без охрана, в момент, когато в парк "Витоша" е имало множество туристи, които създават благоприятни условия за анонимност на извършителя", заяви Живко Коцев.

Той поясни, че охранителите на Петров са преминали през детектор на лъжата. За момента няма подозрения спрямо някой от тях. От доста месеци бизнесменът се е движел без охрана, което било негово решение. Коцев не пожела да се ангажира с отговор на въпрос изключена ли е версията за политически нюанс в покушението.

За застреляния младеж, заподозрян в грабежи

Главният секретар на МВР защити действията на униформения, който простреля 18-годишния Светослав Младенов. Младежът издъхна в болница, след като заедно с още двама младежи, се опита да избяга от полицаи. Тримата са заподозрени като извършители на грабеж.

"Смъртта на един млад човек буди безпокойство. Това е тревожно събитие. Но от друга страна, нека припомним, че колегите са реагирали на сигнал за извършено и подготовка за извършване на друго престъпление. Преди това е извършен грабеж, а грабежът е престъпление с висока степен на обществена опасност. Като висш професионален ръководител защитавам всяко едно правомерно действие на полицейските служители. Открито застъпвам тезата, че нашите полицаи се нуждаят от самочувствие", заяви Живко Коцев.

Той обясни, че полицаят се е възползвал от едно от множеството правомощия, които дава Законът за МВР.

"Едно от тях е употребата на оръжие, когато е абсолютно необходимо. Имаме сигнал за извършено престъпление, реакция, бързо локализиране на заподозрените, неизпълнение на полицейски разпореждания, преследвания и употреба на оръжие. Употребата на оръжие е след провеждане на предупредителни изстрели. Неговото поведение е укоримо, доколкото със себе си е носил и лично оръжие. В МВР има инструкция, според която служителите изпълняват задълженията си със служебно оръжие", уточни комисар Коцев.

Разстоянието, от което е произведен изстрелът, е предмет на разследване в рамките на воденото следствено дело. На въпрос имало ли е абсолютна необходимост да се използва огнестрелно оръжие, Коцев обясни: "Според полицейските доклади се обосновава именно необходимостта да се използва оръжие. Според мен е имало необходимост, но това предстои да се изясни". Ще се изяснява дали униформеният е изпаднал в условията на неизбежна отбрана. "Не разполагам с такива данни", допълни главният секретар.