Димитър Главчев този път няма да оглави Министерството на външните работи. Кандидат за поста в служебното правителство ще бъде Иван Кондов, потвърди самият той пред bTV. Досега той беше зам.-министър, а премиерът съвместяваше и поста на дипломат №1.

Попитан по телефона ще бъде ли в новия кабинет на Димитър Главчев, Кондов заяви: "Да, получил съм покана и съм я приел", предаде бТВ.

За кратко Кондов е бил и министър във второто правителство на Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев.

Той е роден на 10 август 1968 г. Завършил е "Международни отношения" в Университет за национално и световно стопанство в София през 1994 г. Има придобит курс по въпросите за международната сигурност към Центъра за изследвания на политиката за сигурност в Женева през 2003 г., както и курс по международни отношения в дипломатическата школа в Мадрид през 1996 г.

Дипломатическа кариера

Иван Кондов постъпва на работа в МВнР като експерт в дирекция "Европейски страни" от 1955 до 1998 г. В периода 1998-2001 г. е аташе по Политически въпроси и пресата в посолството на България в Лондон. От 2001 до 2003 г. е главен експерт в дирекция "НАТО", а от 2003 до 2007 г. е първи секретар в Постоянната делегация на България към НАТО в Брюксел.

В периода 2007-2009 г. Иван Кондов е директор на дирекция "Държавен протокол" в МВнР. От 2009 до 2012 г. той е постоянен представител на България в Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) в Рим, а в периода 2012-2016 г. е директор на дирекция "Протокол" в Администрацията на президента на България.

Кондов е извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Испания от 2017 до 2021 г. От 2021 до 2023 той е постоянен секретар на Министерството на външните работи на България. В периода 3 май - 6 юни 2023 г. е служебен министър на външните работи, назначен с указ на президента.

От 6 юни 2023 г. Кондов отново е назначен като постоянен секретар на МВнР. Към този момент е заместник-министър на външните работи в служебното правителство на Димитър Главчев. Владее испански, английски, френски и италиански, ползва руски и португалски.

И днес от кабинета на Главчев запазиха мълчание за състава, който утре ще предложи той на президента. Планът е голяма част от министрите да запазят постовете си.

Президентът вече официално покани номинирания за втори път за служебен премиер Димитър Главчев на "Дондуков" 2 в понеделник, за да му представи състава на Министерския съвет. Срещата е насрочена в 10:00 часа. 

Все още не е ясно дали ще бъде сменен вътрешният министър Калин Стоянов и ако да - с кого, след като днес висши полицаи отрекоха да са кандидати за поста. 

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев не кой ще е следващият служебен министър на вътрешните работи, предава БНТ. Считам, че на този етап от моята професионална кариера също не е ми е време и място да бъда вътрешен министър, допълни той. А шефът на бургаската полиция старши комисар Емил Павлов, за когото също се появи информация, че може да наследи Калин Стоянов, заяви, че и да му бъде предложен постът - ще го откаже.