Служебният министър-председател Димитър Главчев свиква спешна среща в Министерския съвет заради проблема с паркингите по границите.

Спрямо страната ни са отправени сериозни упреци за хаос на граничните ни пунктове и дълги опашки. Отделно от това транспортни фирми от Гърция и Турция търсят начини да заобиколят страната ни при международни превози. 

Премиерът очаква да му бъде докладвана информация от министерствата на регионалното развитие, транспорта, вътрешните работи, на финансите, както и от ДАНС и НАП.

Димитър Главчев ще разпореди на ведомствата допълнителна задълбочена проверка с оглед на последващи действия.

На спешна междуведомствена среща в Министерството на вътрешните работи вчера беше решено директорът на Агенция "Митници" да изготви единна стратегия за управление на трафика и пропускателната способност на всички гранични контролно-пропускателни пунктове в страната. Отчетено бе, че традиционно около 1 септември се наблюдава огромно струпване на тежкотоварен и автомобилен трафик на граничните пунктове. 

От Главна дирекция "Гранична полиция" към МВР съобщиха, че (към 6 часа тази сутрин) е интензивен трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) с Румъния и Гърция. 

По българо-румънската граница движението е натоварено на изход за товарни автомобили на пунктовете "Видин", "Кардам" и "Дуранкулак".

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба, припомниха от "Гранична полиция".

Освен ГКПП "Русе", шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП "Силистра", ГКПП "Кардам", ГКПП "Дуранкулак", ГКПП "Кайнарджа" и ГКПП "Крушари". Последните два са с работно време от 8:00 до 20:00 часа всеки ден, през тях не се пропускат товарни автомобили, добавиха от дирекцията.

На българо-гръцката граница трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" на изход за товарни автомобили. Във връзка със значително увеличените преминавания през ГКПП "Кулата" и ГКПП "Маказа" на големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от "Гранична полиция" препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване.

Нормален е трафикът на всички пунктове със Сърбия, Република Северна Македония и Турция.

От "Гранична полиция" припомнят, че на ГКПП "Гюешево" на границата с Република Северна Македония започна изграждането на Системата вход/изход на Европейския съюз, заради което са възможни затруднения при преминаването. Временно движението на преминаващите товарни автомобили ще бъде пренасочвано през трасетата за преминаване на леки автомобили.