Лидерите на Синдикалната федерация на служителите (СФС) на МВР се срещнаха с кандидата за служебен премиер Димитър Главчев като централна тема е била кой ще оглави вътрешното министерство.

Промени в Министерството на вътрешните работи са необосновани в момента, заяви председателят на СФС в MВР Илия Кузманов след срещата в старата сграда на Народното събрание. По думите му не са обсъждани персонални промени и в момента министерството работи спокойно. Спокойствието в МВР води до по-добра работа, добави Кузманов, цитиран от БТА.

Той каза, че Главчев основно е слушал и се е интересувал от състоянието на ведомството.

Искаме устойчивост, искаме човекът, с когото нещо е започнато, да има възможността да го довърши, дотолкова, доколкото това нещо е положително, коментира Кузманов и посочи, че не изпълняват функции, свързани с ръководството на МВР.

Мога спокойно да кажа, че тази "ледена епоха", която беше около три-четири години с последните министри, не беше от полза за никого, каза още Кузманов.

Снимка: БТА

Той допълни, че не искат конкретно лице, а говорят за принцип. Дори да не беше Калин Стоянов, а друг човек, който се отнася по този начин, ние щяхме да поддържаме пак този човек, каза председателят на синдиката.

Кузманов подчерта, че нито Главчев е споменал име за служебен вътрешен министър, нито до тях са достигнали вероятни кандидати, но, ако не им хареса предложеният човек и имат съответните аргументи, ще го съобщят.

Срещу Калин Стоянов са против от "Продължаваме промяната-Демократична България", които го определиха като една от червените линии за отношението им към служебното правителствоь, тъй като му изгубили доверието за провеждане на честни избори.

От УС на СФСМВР реагираха в неделя и излязоха в защита на Калин Стоянов като заявиха, че "с недоумение наблюдава поредната необмислена, неаргументирана и агресивна атака срещу МВР".

Днес и от МВР излязоха с подобна позиция, в която заявиха, че продължават политическите нападки към Министерството на вътрешните работи. "Този път откровените неистини се разпространяват от народен представител и съпредседател на политическо обединение като  визират Атанас Атанасов", заявяват от силовото ведомство. Миналата седмица "Венно разузнаване" също обвини Атанасов в уронване на престижа на институцията.

Междувременно министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов отново заяви, че до момента не е получавал покана за участие в служебния кабинет на Димитър Главчев, но е готов да се отзове на разговор по темата, ако бъде поканен на разговор. "Ако той прецени, аз съм готов да остана на поста", добави той.

Самият Главчев каза миналата събота, след като получи мандат за съставяне на служебен кабинет, каза, че не счита за политическо лице Калин Стоянов, но и че всички министри в редовното правителство се считат за политически лица. "Калин Стоянов си e експерт в областта, такива има и други. Ще водя разговори с много хора", каза Главчев тогава, а в неделя пусна пост, в който съобщи, че преговорите за евентуалните министри в неговият са стартирали и вървят добре.