"На хората, които са засегнати, винаги им се струва, че много бавно се случват нещата. Не мисля, че по-бързо могат да се случат" - така служебният премиер отговори на журналистически въпрос дали службите са действали навреме в опожареното ямболско село Воден. Димитър Главчев днес посети друго засегнато от огъня място - пловдивското село Отец Паисиево, където каза, че оставката му "не е проблем". 

За пострадалите от пожарите в село Воден ще бъде осигурена помощ, увери служебният министър-председател (вижте повече за предвидената помощ). 

Димитър Главчев, който посети района на едно от най-засегнатите от пожарите у нас села - Отец Паисиево, коментира и че хората, които са на терен, проявяват героизъм. Освен това, според него "навсякъде се действа адекватно". 

Главчев коментира и поисканата му от "Възраждане" оставка заради ситуацията с пожарите в страната. "Моята оставка не е проблем", каза служебният премиер и добави, че няма да влиза в политически нападки. Той призова политиците, ако искат да излязат от помещенията с климатиците и да дойдат на място. Според него най-важното е, че няма човешки жертви при пожарите.

"Държавата разполага с необходимата техника, която е закупена досега. Аз не мисля, че служебното правителство може да бъде обвинявано. Всички министри действат в екип и затова беше направен и този оперативен щаб. Министърът на правосъдието Мария Павлова се е свързала с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Готови са и те (бел. ред.: от правосъдното ведомство) да се включат, защото има някаква възможност лица, лишени от свобода, да участват в потушаване на пожарите", посочи Главчев, цитиран от БТА.  

За това как чешките хеликоптери ще помагат в гасенето на пожарите, служебният премиер обясни, че те са на много добро място, от което могат да се включат.

Данните на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-МВР показват, че за изминалото денонощие са потушени 184 пожара, а пожарникарите са реагирали на 245 сигнала за произшествия.

По-рано днес на брифинг главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев каза, че в момента има пожари в районите на Пловдив и Ямбол. Локализирани са няколко пожара в районите на Кюстендил, Хасково и Пазарджик.