Делян Пеевски разкритикува президента Румен Радев, че лети и се снима, вместо да гаси пожари в страната или да връчва управленски мандати.

"Държавата гори, а някои хора летят. Вчера наблюдавахте ли какво се случва? Рекламни полети на спасители. Някой харчи парите да се снима в екипчета рекламни като мажоретка, вместо да летят вертолетите и да гасят", коментира той в кулоарите на парламента по адрес на върховния главнокомандващ.

Поводът за възмущението му се оказа полетът на бившия пилот Румен Радев с учебно-тренировъчния самолет от ново поколение РС-21 по повод 20-годишнината от приемането на самолетите "Pilatus" в състава на българските Военновъздушни сили. На демонстрацията присъства и военният министър Атанас Запрянов. 

Пеевски призова държавния глава да не губи време и да дава втория мандат.

"Той защо не е на пожарите, защо не върши работа, а лети? И казва "от въздуха не мога да реша какво да правя". Ами да вземе да кацне този човек и да вземе да даде този мандат, после третия. Ако има нещо, да го правим. Ако не, да вървим на избори", изрази недоволството си съпредседателят на ДПС.

Именно по време на демонстрацията на летището във Враждебна Румен Радев коментира, че не връчва мандата, защото очаква по реакцията на останалите парламентарни сили дали ще приемат декларацията на ПП-ДБ и дали ще се оформи мнозинство.

"Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. И съответно аз да взема своето решение", каза президентът. 

Той обясни, че по реакцията на останалите политически сили в НС ще си проличи дали има подкрепа за мандата на ПП-ДБ, а още след срещата с тях даде да се разбере, че няма да протака толкова дълго време процедурата.

По-рано Пеевски даде да се разбере, че ПГ на ДПС няма намерение да приема протакане с мандати с обсъждане на декларации, каквато отсрочка поискаха от ПП-ДБ и предложиха седем точки, около които да се формира антикорупционно мнозинство. Няма да го приемат още от ГЕРБ и "Възраждане", както и независимите от ДПС, които първо искат да мине връчването на мандата.

А по темата за раздора в ДПС Пеевски отсече: "Който иска да си прави централни съвети, да си ги прави. Аз съм председател на ДПС".