Председателят на Правния съвет към председателя на парламента - Огнян Герджиков, отговори на обвиненията на управляващите, че услугите им са твърде скъпи и че комисиите се отказват от услугите им. Пред Пик бившият служебен премиер потвърди, че ръководеният от него екип от юристи е получил 16 800 лв. от Комисията по правни въпроси за доклад и правно становище, както и други 5000 лв. от социалната комисия.

"Този съвет е от 20 души и смятам, че тези пари са в пъти по-малко от тези на народните представители. Това са най-добрите юристи на България. Подобни сиромахомилски съждения са недостойни за едно Народно събрание", заяви бившият служебен премиер, като допълни, че е редно освен сумите да се показва и колко души са работили по тези становища и по колко се пада на човек. Той изтъкна, че заплащането е в пъти по-малко от това на народните представители.

Припомняме, че идеята за съставяне на Правен съвет бе на бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев. Причината, която бе изтъкната и която е факт, че в този парламент броят на юристите е малък и понякога ще е добре видни юристи да дават своето мнение по важни закони. На въпрос на медията ни, защо тогава с днешна дата депутатите се отказват от услугите на Правния съвет, Герджиков заяви, че някои хора излежда решават, че тези пари са много.

"Ако трябва да ги сравни с топадвокатите в София са много малко. При положение, че са подбрани едни от най-добрите юристи на България. Това е изключително смешно да бъде изтъквано като довод", заяви още професорът.

По повод сравнението, че една адвокаска кантора може да излезе по евтино, Герджиков заяви, че може и да е така, но ако става дума за стажанти.

"Тук говорим за едни от най-добрите юристи в България, ако говорим за хонорарите на топадвокатите, те биха били два пъти повече", допълни още Герджиков, който е наясно с тарифите на адвокатите. Именно затова той смята, че са подходили "обидно скромно", което не е било оценено.

"Всичко това е много нелепо. Говорим за хора, които са уважавани. В същото време има народни представители, които не правят нищо друго освен да натискат копчета, но за тях не се казва, че взимат много пари", допълни обиден Герджиков, като заяви, че нито на него, нито на колегите му от съвета е давано някакво обяснение, защо не ги търсят. Той уточни, че това е решение единствено на народните представители и те нямат право да се сърдят. "Това е тяхна воля. Ние сме готови да работим, ако ни възложат", заяви още проф. Герджиков.