ПГ ГЕРБ-СДС застава зад исканията на БАН за по-голяма субсидия през тази година, ще предложи увеличение между двете четения на бюджета за 2022 г. Това обяви на брифинг в парламента депутатът Красимир Вълчев, който беше министър на образованието и науката.

Подкрепяме напълно исканията на БАН и на държавните висши училища, в бюджета за 2022 г. липсва политика по отношение на тях, подчерта той.

Като парламентарна група между двете четения ще внесем предложение за увеличаване субсидията на БАН и на вузовете, заяви Вълчев. И отбеляза, че БАН иска 20 млн. лв., толкова са необходими за изпреварваща политика по доходите, висшите училища искат 40 млн.лв. - общо 60 млн. лв. Финансовият министър Асен Василев каза, че е спрял течове за осем милиарда лева - търсим ги в кое перо на бюджета са тези милиарди, засега не ги откриваме, коментира бившият министър на образованието.

Ако обвържем по-добрите доходи на преподавателите само с изследователските университети, практически ще дискриминираме голяма част от висшите училища у нас, отбеляза колегата му Петър Николов.

От ГЕРБ-СДС припомниха, че през последните четири години субсидията на БАН е била увеличена с 69 на сто при кумулативна инфлация от 8,5-9 процента за четири години т.е. реалното увеличение е 60 на сто.

Според Вълчев е било редно днешните управляващи да увеличат още повече субсидията - при положение, че инфлацията у нас отдавна е двуцифрена на годишна база и "всички доходи в публичния сектор тръгват от минус 10 процента". При тази ситуация за пръв път ще имаме реално обедняване в редица сфери, подчерта депутатът.

По думите му, ще намалеят отделно и допълнителните възнаграждения във вузовете, тъй като се увеличават разходите за издръжка.