Със 139 депутати в зала започна пленарното заседание, на което ще се гласуват трите министерски оставки и ще бъдат назначени нови министри. Предложението на БСП гласуването да се предава пряко по БНТ беше отхвърлено. В зала присъстват тримата министри в оставка, както и кандидатите за постовете им.

Парламентът ще освободи Николай Нанков като министър на регионалното развитие и благоустройството и ще избере Петя Аврамова на негово място. От поста министър на транспорта ще бъде освободен Ивайло Московски, а на негово място ще бъде избран Росен Желязков. Първоначалното предложение на премиера за поста беше Александър Манолев, който обаче оттегли кандидатурата си. Депутатите ще гласуват и освобождаването на Валентин Радев като министър на вътрешните работи и избирането на Младен Маринов на поста.

Снимка: БТА

Вицепремиерът Томислав Дончев представи биографиите на кандидатите за министри Росен Желязков, Петя Аврамова и Младен Маринов.

Депутатите се скараха дали изслушването на Желязков, Аврамова и Маринов да бъде преди избирането им или това да стане, след като бъдат избрани.

От БСП поискаха процедура. Драгомир Стойнев предложи от парламентарната трибуна преди гласуването кандидатите за министри да оповестят политиката и приоритетите, към които ще се придържат. "Трябва да чуем каква е политиката на новите министри, за да докажат, че не са пионки, които заменят едни хора с други, за да се избегне криза", каза Стойнев. "Искаме да чуем каква ще е политиката на новите министри, искаме анализ на министерствата, както и какви ще бъдат първите им действия във всяка една сфера. Първо министрите да обяснят какво ще правят, че те не са просто пионки, които да заменят едни хора с други само за да се избегне политическа криза, а че реално ще действат", посочи Стойнев

ГЕРБ опонираха на това искане. Данаил Кирилов от управляващата партия заяви, че няма основание и няма как да се изисква предварително представяне на концепции. "Не сме в процедура на публичен подбор. Да се придържаме към Правилника, да не допускаме демонстрации под формата на процедури", призова той. "Очевидно е, че кандидатите са поканени, за да отговарят на въпроси", заяви Кирилов.

"Това са хората, които ще носят отговорността", обяви депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. "Ще бъдат градивни, вие може ли да направите такъв отчет", попита той депутатите от БСП.

"ГЕРБ е единственият виновен за собственото си затъване", заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ. "Във време, когато обществото има нужда от промяна и адекватни държавнически решения, сме принудени да се занимаваме с министерски оставки с цел запазване на властта, тоест с отлагане на неизбежното", посочи той.

"Трите министерски оставки ще тушират напрежението, това е очакването на управляващите, но няма да се случи", коментира Карадайъ. "Не чухте предупреждението ни да съставите правителство, за да осъществите собствената си програма за управление", посочи той. "Противопоставихте български граждани, дадохте власт на национализма и популизма. Възприехте ги и ги превърнахте в своя кауза", обяви председателят на ПГ на ДПС. "Разрушихте и малкото останало доверие в институциите и с това предизвикахте криза на държавността. Тя е може би най-тежката не само в новата история на България", посочи Мустафа Карадайъ. "Днес трябваше да отговорим на въпросите как да спрем войната по пътищата и агресията, как да подобрим живота на българите, какво да се предприеме по преговорите за Многогодишната финансова рамка", обясни той. "Няма да чуем отговорите на важните въпроси от правителството, няма да дочакаме решението на проблемите на българите от това правителство", обяви Карадайъ и уточни, че формулата на властта е грешна. "Предсрочните избори са неизбежни. Нито оставки, нито предсрочните избори сами по себе си са решение", каза още председателят на ПГ на ДПС.

Председателстващият заседанието заместник-председател на Народното събрание Емил Христов на няколко пъти отговори, че кандидатите ще имат думата накрая на дебата.

Искаме отговорите преди да закриете дебата, заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Ако искате да криете кандидатите за министри, какъв е смисълът от днешния дебат, попита той и призова да им се даде думата в хода на дискусията.

Емил Христов обясни, че кандидати винаги досега са изслушвани след разискванията.

Сред въпросите, отправени от опозицията към кандидатите, бяха ще продължи ли концесията на Летище София, каква ще е съдбата на БДЖ и на "Български пощи".

Славчо Велков от левицата зададе въпрос към кандидата за министър на вътрешните работи Младен Маринов дали вече се е спрял на някой за главен секретар или ще чака му го посочат.

Защо преасфалтирахте участъка край Своге, след като безопасността беше на ниво, попита Георги Свиленски. Чудите се как да сложите колани на правостоящите, коментира още той относно приетите спешни мерки за безопасност при авбтобусните превози.

Политиката няма да се смени с тези промени в кабинета и правителството трябва да си отиде, коментира Свиленски.

Колегата му Таско Ерменков отбеляза, че войната по пътищата взима всяка година стотици жертви и описа състоянието на пътищата - лошо покритие, липсваща маркировка, обрасли като джунгла. По думите му тези магистрали се строят, за да бъдат ремонтирани впоследствие с нови милиарди от приближени. Ерменков коментира, че за липсата на координация и съгласуваност между министерствата е виновен не министърът в оставка Николай Нанков, а министър-председателят.

Очаква се оставките на министрите и кандидатите за техни заместници да бъдат подкрепени от ГЕРБ, "Атака", ВМРО и "Воля". От НФСБ да гласуват "против" оставките и "за" кандидатите. БСП и ДПС ще гласуват "за" оставките и "против" предложените заместници на министрите.