"БСП работи с компромати, но не знаят как, което говори за тежка некадърност, освен за всичко останало", това заяви депутатът ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на парламентарната група, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини от трибуната: "Оглушително е мълчанието на премиера за "Ало, Банов съм" - няма сини и червени лампи, изведнъж светлините в Министерски съвет угаснаха".

"Върви през последните няколко дни компроматната атака и черната кампания, която БСП води, придоби изцяло публичен размер. Тя вече е ясна. Вчера под формата на "журналистическо разследване" беше представен компромат, подаден на БСП от хора, които са на границата на криминалния контингент. Организирана престъпна група за изнудване на хора в различни държавни институции. Това ще стане ясно. Тогава ще ви питаме какви ги вършите вие", обърна се той към социалистите.

Още вчера министърът на културата Боил Банов заяви, че от 4 години е бил изнудван от бившия служител във ведомството Ангел Ангелов, който бил уволнен. Днес и зам.-министърът на образованието Деница Сачева обяви, че още през декември е имало сигнал, че същият чиновник, който сега работи в МОН, е опитвал да заплашва шеф на дирекция.

По думите на Банов действията на БСП са недопустими, за който и да е политик.

"Да, допустимо е за журналист, но г-жа Йончева не е журналист. Тя е политик, тя е депутат. Второ, няма никакво журналистическо разследване и това стана ясно от думите на Пенчо Милков (депутат от БСП - б.р.) пред bTV. Преди три дни по неговите думи вие сте получили този компромат и след три дни сте го плеснали на пресконференция без дори да проверите, че има заведено дело от страна на Министерство на културата по този казус", каза още Биков.

Той добави, че тук не става въпрос за много високо усещане къде се намира човек в такава ситуация.

"Г-жа Йончева не е разкрила нищо, колеги. Какво разкри г-жа Йончева за българските магистрали?", попита още Биков и обърна внимание, че парламентът не е място за разследващи журналисти.