Бившият служител на министерството на културата Ангел Ангелов, посочен от министър Боил Банов като автор на записа, който според БСП го уличава в опит да ощети финансово държавата, отрече да има нещо общо с него. Освен това той заяви, че никога не е бил уволняван, както заяви Банов, твърдейки, че това е причината за атаката. 

Разследването на депутката от левицата Елена Йончева, озаглавено "Ало, Банов съм", разкрива  аудиозапис от 2016 г., в който се чува как Банов, който по това време е заместник на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов, предлага съдейства за опрощаването на 700 000 лева неустойка на фирмата-строител на античния културен комплекс "Сердика" - Ларгото.

"Заявявам, че до този момент, като държавен служител никога не съм уволняван. Получавал съм най-високи оценки за качеството на моята работа, което е обективно проверимо във всяко министерство или агенция, в която съм бил служител. Нямам отношение към записи, и изказванията на г-н Банов и г-н Рашидов приемам като клевета, каквато са те явно, за което съм предприел мерки за завеждане на дела за набеждаване и клевета", заяви Ангелов пред БНТ, след като по-рано Рашидов заяви, че отдавна е подал сигнал по случая и ведомството съди фирмата.

"Предвид започналата прокурорска проверка бих дал само показания пред съответния прокурор, ако бъда поканен в качеството на свидетел. Единственото, което мога да кажа, е, че на записа разпознавам автентичния глас на г-н Банов, мисълта му тече ясно и последователно и за фактите, които той предлага да се променят, да се изменят служебни документи, данни със сигурност може да се открият в докладите на АДФИ. Дали и кого са дали на съд от Министерство на културата не мога да знам, защото отдавна съм напуснал Министерство на културата", добави бившият чиновник.

Днес спецпрокурори веднага започнаха проверка, влизайки в кабинета на Боил Банов. Самият той заяви категорично, че въпросните пари не са били опростени и държавата не е ощетена, като подчерта:

"Рекетират ме със записи от 4 години. Лицето се казва Ангел Ангелов, директор на дирекция по това време в министерството, но уволнен от министър Вежди Рашидов за поредица гафове, несправяне, включително и хипотези за записи".

Елена Йончева подава псевдосигнали, коментира междувременно председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред bTV. Според нея министър Банов не трябва да подава оставката, защото на този етап няма повдигнато обвинение срещу него. По думите й има съмнителен запис от съмнителен източник и затова е добре, че прокуратурата се е самосезирала и е започнала проверка.

"От едната страна имаме недоказано обвинение и скалъпен запис. Ако се вслушате в него, сякаш има сглобявани определени абзаци. От другата страна имаме документ на министъра, който показва, че има искова молба и още тогава съдът е сезиран. В какво се превръща г-жа Жана д`Арк - така ли се прави разследваща журналистика, или тя се превръща в пощенска кутия за доноси?", попита председателят на Народното събрание.

По думите й подобни ействия на опозицията карат хората да се чувстват сякаш живеят в блато.

"Това, че си острие на БСП не те прави по презумпция невинен. Всеки може да стъпи накриво. Такива примери, които се случват в държавата, водят до това усещане за корупция у хората", каза още  Караянчева.