Имаме видео доказателство, че провокациите, които се случат в село Шарково, са по "екшън план", иницииран от Корнелия Нинова. Това каза бившият народен представител от ГЕРБ Антон Тодоров по време на извънреден брифинг.

От дни хора в Шарково и съседни села протестират срещу умъртвяването на животните им. Според институциите има ясни доказателства, че там има огнища на чума.

"Преди няколко дни дадохме ясна информация, че според ГЕРБ тези провокации, които се случват в района на село Шарково, са инициирани от "Позитано", президентът Румен Радев и "белградския беглец". В социалните мрежи съществува видео, което доказа тези наши обосновани съмнения. От 19 юли едно лице, което е един от най-активните организатори на тези действия, е пуснал видео. Този човек се казва Тодор Атанасов. Когато влезете в неговия профил във "Фейсбук", ще видите това видео. Той е един от най-активните организатори, които възпрепятстват органите на реда да влязат в огнището на чумата, което е там", каза още той.

Тодоров посочи, че казусът е изключително сериозен, тъй като за първи път ГЕРБ получава видео доказателство за своите твърдения.

"Този човек казва, че Корнелия Нинова им дава ясно разписан "екшън план" какво да правят, за да възпрепятстват полицията. Корнелия Нинова беше в много активен телефонен обмен, макар и седейки в една каручка по чехли. Тя беше в село Шарково и контролираше всичко това активно. Въпросът ни е - тя комуникира ли с този човек и в зависимост нейния отговор ще решим дали да подадем сигнал до Прокуратурата, защото по всичко изглежда, че има организиран опит за възпрепятстване на служби, на МВР, на БАБХ. Изглежда като нещо, което е чист сценарий", обясни той.

Ако се докаже, че провокациите в Шарково са инициирани от Корнелия Нинова, ще сезираме прокуратурата, защото това е заплаха към националната сигурносjq каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на брифига.

"Очакваме отговор веднага от г-жа Нинова. Тя трябва да отговори на следните въпроси - познава ли този човек (Тодор Атанасов) и общувала ли е с него във времето, в което самата тя присъстваше в Странджа. Поддържала ли е контакти с други хора от групите, които организираха провокации в Странджа, и с хора, които отидоха там с луксозни автомобили и възпрепятстваха органите да си свършат работата? Давала ли е задачи на организаторите как да действат?", коментира Биков.

Той обясни, че във видеото се казва, че Корнелия Нинова е казала на техните хора, като бъдат спрени от служители от службите, да остават на място и да не си тръгват. "Това означава да стоят при полицаите и да не си тръгват. Ако могат да стигнат до селото, да стигнат, а ако не да стоят там, където са. Питаме г-жа Нинова, има ли финансова обосновка тази акция? Призоваваме я да отговори веднага на тези въпроси и в зависимост от това ще преценим дали да се обърнем към Прокуратурата за разследване на тези провокативни действия. Защото това прилича на заплаха към националната сигурност на България", каза още Биков.