Най-вероятно ще има нови кметски избори в София, с оглед на данните за злоупотреби, които има от съдебните експертизи, каза по бТВ общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев, който бе избран за един от зам.-председателите на Столичния общински съвет. Пръв за нов кметски вот в столицата заради липсата на флашки, установена от съда, заговори лидерът на партията Бойко Борисов преди няколко дни в парламента.

И той на свой ред, като БСП и останалите от опозицията, подкрепили Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС да стане председател на СОС, заяви, че няма коалиция, нито сглобка на местно ниво.

"Спасихме София от "спасителите на София" - затова избрахме техен председател, нещо което не беше лесен избор. Това се налага, защото градът е в хаос и няма кой да контролира кметът и това как той харчи общинския бюджет", обясни мотива на избора той - избор, който разклати социалистите до степен, че Корнелия Нинова свали доверието си от БСП-София, а "Възраждане" изключиха четирима съветници и групата им буквално се разпадна.

"Три месеца те (ПП-ДБ-СС) не успяха да формират мнозинство. В крайна сметка, и с изключителната намеса на Борисов, направихме (от ГЕРБ) изключителен компромис, временно до юли да изберем председател, за да отпушим всички важни решения", допълни Георгиев, чиято партия не преживя трус от това гласуване.

Той отговори на упрека на ПП-ДБ-СС, че си направили опозиционно мнозинство и завзели комисиите.

"Политическата криза се задълбочава. На заседанието на СОС колегите от ПП-ДБ 24 пъти отказаха да станат ръководители на някои от комисиите. Борис Бонев даде тон. Ние им предложихме места за председатели и заместник-председатели. Първият човек, който отказа беше Борис Бонев. Това беше постановка, защото над 20 пъти отказаха различни позиции и накрая не знам как размислиха и поеха ръководството на три комисии. Тази аматьорщина трябва да спре", заяви още зам.-председателят на СОС от ГЕРБ.

"От ПП-ДБ-СС благодариха на ГЕРБ за адекватното, зрялото и отговорно отношение към града, защото избрахме техния председател, въпреки, че нямат мнозинство и имат 34% от гласовете. Това стана в два часа. Отлагаше се с четири часа започването на второто заседание, защото, за да заработи СОС трябва да изберем не само председател, а и комисии, които гледат преписките. В 22 часа вечерта колегите бяха много недоволни и напуснаха вкупом залата", върна се към случката от четвъртък вечерта той.