Със сигурност ще внесем проектокабинет в Народното събрание, каза заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред журналисти в парламента. Той не изключи и правителство на малцинството.

Дончев посочи, че ГЕРБ-СДС официално са уведомени от президентството за процедурата по връчване на първия проучвателен мандат в понеделник. Ние ще бъдем там в 10:00 часа с посочения от нас кандидат за министър-председател, заяви той. Кой ще е кандидатът за министър председател ще научите след три дни, а пълният състав на проектокабинета след десет, допълни заместник-председателят на ГЕРБ.

Томислав Дончев коментира, че всичките опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет са се оказали невъзможни, защото политическите сили, с които ГЕРБ-СДС има идеологически сходства - в програмите, с целите, нямат очевидна склонност да водят подобни разговори.

"Ще използваме следващата седмица или десет дни за всякакъв тип опити - разбира се, публични, регламентирани - да осигурим политическо бъдеще на един кабинет с първия мандат, което не изключва и форматът кабинет на малцинството", заяви той и посочи, че са задължени от всички български граждани, които са инвестирали своята подкрепа в тях, да направят тази последна стъпка.

Това няма как да е обичайна коалиция на база коалиционно споразумение, защото очевидно такава е невъзможна, няма как да е аритметична коалиция с този, този и този, постигайки 121 гласа коментира Томислав Дончев, цитиран от БТА. Последният шанс е някакъв формат на правителство на малцинството - той не може да бъде изключен, допълни той.

Попитан дали това правителство ще е само на ГЕРБ-СДС, Дончев повтори, че всички разговори до момента с перспектива за постигане на някакво коалиционно споразумение са се оказали неуспешни и това, според него, дава отговор на въпроса. Това ще бъде наш кабинет, уточни той.

По думите му такъв кабинет е труден, но възможен, а дали ще бъде за добро бил най-важният въпрос. Ние кабинет, който няма потенциал да свърши полезна работа, няма да предлагаме, допълни Дончев.

Последният шанс за разговори е тази оставаща една седмица, каза заместник-председателя на ГЕРБ и коментира, че президентът е дал достатъчно време на партиите, но те не са го използвали по най-добрия начин.

По-рано днес президентът Румен Радев заяви пред журналисти, че ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС на 5 декември. Последваха коментари от политическите сили в парламента.