Бившият финансов министър Симеон Дянков не вижда мнозинство зад дългосрочна управленска визия, но е оптимист за съставяне на кабинет с третия мандат между ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". Това заяви самият той пред БНТ.

"Преди казвах, че ще е добре да има коалиция център-дясно - става въпрос за ГЕРБ, ДБ, ПП, може би и ДПС. Вече обаче не смятам, че това е много възможно. По-възможно е да има коалиция център - ГЕРБ, ДПС, Български възход и БСП", коментира Дянков.

"БСП много ясно разбира, че ако е в управлението, може да прокара социални решения, от което техният електорат да печели. И ако успеят да влязат в кабинет, с колкото и кратък мандат да е той, те все пак ще успеят да предприемат решения, от които техния електорат ще спечели", добавя финансистът. 

Той препоръча служебното правителство да увеличи с постановление минималната работна заплата, без да вкарва проект за гласуване в парламента.

"Добре е правителството да реши този въпрос преди началото на следващата бюджетна година, иначе партиите ще наддават и ще стигнем до много по-големи суми, които не можем да си позволим", изтъкна той.

Според него увеличението е добре да стане факт още от следващия месец, като страната ни не може да си позволи минималната ставка да стане 850 лв., както искат синдикатите, а най-много - 800лв. - 810лв.

"При минимална заплата от 800лв. - 810 лв., като се добавят парите за прослужено време, може да се достигне брутен размер от 850 лв.", уточни той.

Дянков определи като смислен ход предложението на служебното правителство за удължаване на действието на Бюджет 2022 през първите месеци на 2023.