ГЕРБ даде пресконференция, на която отново атакува директора на Националната дирекция по приходите (НАП) Румен Спецов по повод фирмата с данъчни задължения, която е продал преди години. От партията на Бойко Борисов показаха отговор от финансовия министър в предишното служебно правителство Асен Василев.

"В продължение на 3 месеца чакахме отговор от Министерството на финансите за милион и половина, свързан с данъчната проверка на фирмата на шефа на НАП - г-н Румен Спецов. Отговор получихме едва в 18,15 часа сряда от г-н Василев. В писмото до нас се посочва, буквално в едно изречение, че г-н Спецов е получил и подписал ревизионния акт на фирмата си през март 2016 година. Това означава, че е знаел, че дължи 1,5 милиона лева от ДДС и въпреки това е продал фирмата си, а министърът на финансите три месеца е прикривал това или ако не го е знаел, значи не е ставал за тази работа", заяви Христо Гаджев на брифинга в централата на партията.

Той изтъкна, че Василев беше казал, че ако се докаже нарушение, ще уволни Спецов, но е изчакал вече да не бъде служебен министър, за да не го направи.

"Това означава, че има голям проблем с морала на този човек, който продължава да бъде шеф на НАП. Въпросът е дали Румен Радев - с новото служебно правителство, ще продължава ли да държи г-н Спецов на поста, след като се знае, че е извършил данъчна измама. За нас това е недопустимо", допълни той.

Кадър от Фейсбук/ГЕРБ

Колегата му Александър Ненков пък подчерта, че бившият служебен министър Асен Василев е прехвърлил горещия картоф на президента, след като съзнателно е прикривал факта, че Румен Спецов е ощетил държавната хазна, като не е платил дължимите данъци.

"Аз съм сигурен, че и Асен Василев, и Румен Радев съзнателно са го прикривали. Защо? Какво толкова е трябвало тайно да свърши г-н Спецов, какви са му били инструкции, за да получи такава голяма подкрепа. Ако незабавно не го освободи, това означава, че той продължава да бъде негов съучастник и че не заслужава да бъде на този пост", добави Ненков.

"По време на клетвата на служебното правителство Румен Радев произнесе реч, в която си приписа несъществуващи успехи и приноси, за които на практика служебното правителство не е работило. Икономическите процеси са инерционни и няма как да се твърди, че именно благодарение на работата на служебното правителство и специално на Румен Спецов, са се увеличили приходите в държавната хазна", допълни Деница Сачева.

По думите й е ясно, че ако днес има увеличени приходи, то те се дължат най-вече на решенията, които е взел кабинетът на ГЕРБ.

"Работата на служебното правителство и на Румен Спецов може да бъде оценявана след края на последното тримесечие на тази година. Вместо да си приписват несъществуващи успехи, крайно време е президентът Радев да отговори на въпроса за 1,5 милиона лева и да каже докога ще прикрива Румен Спецов. Каква е ролята на Румен Спецов и защо той е толкова незаменим? Крайно време е г-н Спецов да бъде отстранен. А ако президентът Радев се притеснява шефът на НАП да не остане без работа, то със сигурност той може да бъде добър счетоводител на новия политически проект", изтъкна Сачева.