Петдесет на петдесет е шансът за правителство с първия мандат, заяви в студиото на "120 минути" по бТВ Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

По думите ѝ трябва лидерски разговор, който "да роди" обща платформа. Според първата политическа сила, най-добре е това да стане сега, да бъдат използвани дните преди връчването на първия мандат.

И тогава няма да има значение с кой мандат ще е правителството, коментира Атанасова. Ако имаме съгласие по важните теми за България, няма да има значение кой с какви министри ще участва, добави тя.

ГЕРБ иска редовно правителство и споделена отговорност, подчерта още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Тя попита какво пречи това да се случи в първия мандат. Не знам на каква логика почива твърдението, че спечелилата изборите политическа сила няма право да потърси подкрепа от втората или от други политически формации, а втората има право да търси подкрепа от всички, от когото реши, коментира политикът. По думите на Атанасова подобно екстравагантно поведение не води до никъде. Тя добави, че за тях е компромис да говорят за законност като обща допирна точка с политическата сила, арестувала лидера им Бойко Борисов.

Ако не постигнат договореност за правителство с "Продължаваме промяната - Демократична България" за първия мандат, за ГЕРБ-СДС има и други варианти - да търсят подкрепа от други политически формации, извън ПП-ДБ. Затова от няколко дни призоваваме ПП-ДБ за точен и ясен отговор, посочи Десислава Атанасова.

В петък на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска ПП-ДБ да кажат от кого точно имат намерение да търсят подкрепа.

Малко преди Десислава Атанасова в предаването "120 минути" гост бе Лена Бориславова от "Продължаваме промяната-Демократична България", която обясни, защо не могат да подкрепят кабинет с първия мандат: "Зад нас са застанали над 620 хил. избиратели, които са казали "ние не искаме повече управление на ГЕРБ". Затова ние не можем да подкрепим първия мандат на ГЕРБ".

"Осъзнаваме нуждата от правителство и това, че няма как сами да реализираме такова. Така, че разговорите с колегите са логична стъпка и ние трябва да намерим решение", заяви Бориславова. "Когато вторият мандат дойде при нас, ние ще продължим разговорите с ГЕРБ, но по политики", посочи тя.

Според нея тонът на разговорите няма значение.

"Това, което трябва да гледаме, са резултатите. Първоначалните разговори позволиха ние да отпушим процеса по избор на председател на НС. Фактът, че вече имаме това нещо, е крайният резултат, до който доведоха тези преговори", каза тя.

"Ние виждаме един призив от страна на ГЕРБ, че те искат да имат признание, да получат уважение, а в същото време продължават с упреци за бюджет, който самите те са гласували. Чуваме и някои други разнопосочни сигнали за "счупена държава", което е трудно да бъде окачествено като професионален тон за разговори", коментира Бориславова.

Тя заяви, че в парламента трябва да се говори за политики и за приоритети, а взаимните нападки не помагат на никого.