"След дълъг дебат, динамичен диалог и постигане на съгласие, имаме необходимите гласове за внасяне на проект за решение за свикване на Велико Народно събрание (ВНС) и проект за нова Конституция" - това обяви преди минути председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова на брифинг в Народното събрание заедно със зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов.

Управляващата партия получи подкрепата на НФСБ на Валери Симеонов по-рано през деня, но преговорите с партията на вицепремиера Красимир Каракачанов, която не отстъпваше от своите искания, продължиха цял ден.

След приключването им Дариткова благодари на колегите си, които са подкрепили проекта за нова Конституция -  коалиционните им партньори в лицето на НФСБ и ВМРО, част от ПГ на "Воля - българските родолюбци" - чийто лидер Веселин Марешки по-рано декларира, че няма да дадат своята подкрепа, както и независими народни представители. Така са събрани нужните 120 гласа, дори малко повече - 127. За свикване на ВНС е нужно мнозинство от 160 гласа в парламента, но то изглежда невъзможно, след като от ДПС заявиха, че няма да го подкрепят.

Дариткова заяви в отговор на въпрос дали смята, че управляващите имат достатъчно доверие на фона на протестите, че това е национално отговорно поведение и легитимният начин:

"ГЕРБ има над 1,2 милион избиратели, задно с тези на ВМРО и НФСБ са над 1,5 милиона български граждани, които са гласували доверие на управляващата коалиция. Смятам, че дебатът, който предстои, ще бъде ползотворен и в интерес на българските граждани".

Депутатката уточни:

"Това, което променихме в последните редакции на проекта, е, че пренаредихме точките и членовете - изместихме основните права в началото, записахме преамбюл (както искаха от ВМРО - б.р.), премахнахме възможността за законодателна инициатива на съдебната власт, записахме герба от старата Конституция и още други неща".

"Имахме преговори в продължение на два дни, в първоначалния проект имаше много несъвършенства, които критикувахме ние и академичната общност. Сега проектът отговаря на критиките. В преамбюла добавяме ангажимента на държавата да брани основните ценности и традиции на българите. За първи път заложихме и поощряването на раждаемостта като грижа на държавата, но на социализираната, просветена, грамотна раждаемост. Даваме право на всеки българин по произход да се върне и да преживява тук - да работи, да учи, да има облекчен начин за получаване на свидетелство за български произход . За първи път записваме, че гласуването е граждански дълг, знаете за нашата борба срещу купения вот. Остава текстът, че бракът е само между мъж и жена", допълни Искрен Веселинов, който подчерта: "Тръгваме заедно към ВНС".

ГЕРБ и ВМРО не са намерили консенсус по три теми, за воеводите настояваха - да се въведе образователен ценз за гласуване, разширяване на президентските правомощия и наборната военна служба.

"По тези теми постигнахме по-добро решение - ще бъдат подложени на референдум с изборите за ВНС. Така българските граждани ще могат да дадат своето мнение по въпроса", допълни той.

Според него поне 2/3 от народа ще гласува на референдума.

Редактираният проект за нова Конституция, който в края на деня управляващите внесоха в деловодството на парламента, ще бъде качен на сайта на Народното събрание.