ГЕРБ предлагат план и решения за изход от кризите. Заглавието на програмата им е "България след кризите - план за възстановяване". Документът беше представен от лидера на партията Бойко Борисов. По думите му "главен редактор" на стратегията е бившият вицепремиер Томислав Дончев.

"Всички дават очаквания да ги извадим от кризите. Две години чакахме План за възстановяване, но него го няма. Надяваме се, че сме направили добър документ - "България след кризите - план за възстановяване". Хората се надяват да им дадем надежда, ние трябва да кажем с какви инструменти ще се справим с кризите", посочи лидерът на ГЕРБ.

"Хората видяха цените на храните и бензина, чудовищната инфлация, обедняването и искат надежда. Всяка седмица нов дълг за половин милиард, а Планът за възстановяване си стои там", заяви лидерът на ГЕРБ.

Той подчерта, че нито един документ от програмата на партията не е съвършен и ако се наложи, ще бъде коригиран. "Не е Библия, не е Коран, но казва по какви начини и в какви срокове може да изкараме България от кризата", коментира Борисов.

"Ние сме умни и красиви, но не сме такива таланти, че да заложим всичко в страница и половина. Добрата новина е, че няма нито един избягал презентатор", пошегува се Томислав Дончев, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, при представянето на плана.

Дончев отчете, че вече две години страната ни е в политическа криза, към която е добавена абсолютна липса на политически диалог, арогантност, скъсване с реалността.

"Беше спряно реализирането на цели системи като Народното събрание, границата, тежката инфраструктура. На фона на всичко това и войната в Украйна, което, съчетано с аматьорското управление, доведе до криза с енергоносителите, бюджетна криза, срив на публичните и частните инвестиции", допълни той.

"Като най-голямата политическа сила ще носим нашата отговорност в зависимост от това каква роля ни отреди народът, без значение дали управляваме или сме в опозиция. Ако волята на народа е такава - ние да сме първи, съзнаваме отговорността си да се сформира правителство, но с ясна подкрепа от политически сили с които имаме сходство. На първо място трябва да върнем политическия диалог и да изхвърлим аматьорщината и лъжата", допълни Дончев.

"Ако волята на народа е ние да сме първи, ние осъзнаваме отговорността да сформираме правителство, което да излъчи мнозинство, но успоредно с това трябва да върнем диалога в политика и да изхвърлим лъжата", категоричен е Дончев.

Делян Добрев направи днес презентация по темата за енергетиката. Той заяви, че положението там е най-драматично, като отчете, че токът и газът са скочили 10 пъти от последното управление на ГЕРБ.

"От няколко дни Европа говори за компенсации за тока. Всъщност ние в България взехме това решение преди три месеца и то заради предложение на ГЕРБ", допълни Добрев и отчете, че ако не са били тези компенсации, при тези високи цени на електроенергията, днес бизнесът щеше да е спрял.

Като първо действие той определи, че този механизъм трябва да се удължи и за идната година, защото е важно бизнесът да е спокоен, което на свой ред не повишава цените и се намалява инфлацията.

"Добре, че това правителство падна, защото можехме да стигнем до по-големи ексцесии като през 1997 година", заяви Добрев. Той допълни, че решение за компенсации може да се намери и за газа, но първо трябва да се потърси партньор за дългосрочен договор, който не е руски. Причината е, че при всеки един такъв договор цената е по-ниска от това да се купуват отделни танкери".

По темата с публичните финанси се изказа бившият депутат Александър Иванов. Той отчете че е била разрушена финансовата политика на България. Припомни, че поради всички тези факти страната ни се отдалечила от Еврозоната, а последното правителство е приело популистки решения без да бъдат обезпечени.

"Министерство на финансите излезе с прогноза за следващата година, а именно че държавата ще работи на минус от над 11 милиарда лева, което е дефицит от 6 милиарда лева", заяви Иванов и допълни, че от ГЕРБ не смятат, че българските поколения трябва да се задължават с дългове. Затова ще повишат капацитета на приходните агенции, за да бъдат запълнени дупките без да бъдат вдигани данъците.

"За нас образованието беше и ще продължи да бъде национален приоритет", заяви след това Красимир Вълчев. Той представи програмата в сектор образование, като отчете, че целта е да се отделят 5% от БВП. Бившият образователен министър твърди, че ГЕРБ предвижда изпреварващ ръст на възнагражденията в сектора, като учителите ще взимат 125% от средната за страната, а университетските - 150%.

ГЕРБ предвижда оптимизиране на учебни програми, насърчаване на образователни иновации, засилване на обучението за информационни технологии. Приоритет ще е възпитанието, формирането на ценности и нагласи. "Ще продължим механизма за обхващане на децата от системата", каза още Вълчев, който води две от листите на партията.

Внимание ще има за предучилищното образование, ще има нови детски градини и програма за обновяване на учебните материали във всички детски градини, повече средства за модерна среда, учебни кабинети, спортна инфраструктура и др. Предвидени са и нови 4000 спорни игрища в училищата, 100 физкултурни салона, 500 площади за безопасност при движение. и 10 нови студентски кампуса, предимно в София, заяви Вълчев.

"Помните ли опорките на ПП, която изтече и там пишеше да не се говори за геополитика. Казват, че външната политика е продължение на вътрешната, но облечена в костюм и вратовръзка", заяви Даниел Митов, който представи програмата в сегмент външна политика. 

ГЕРБ иска завършване на евроинтеграцията и влизане в еврозоната от 1 януари 2024. Друга цел е повишаването на благосъстоянието на българската икономика и гражданите. Предвидени са не по-малко 110 млрд. евро БВП в края на 2026 г., след 4-годишното управление на партията им.

Десислава Трифонова съобщи, че целта на партията е България да е сред лидерите в Европа по ръст на БВП на човек на населението, иновационно активните предприятия да са 40%, удвояване на предприятията, които си съдействат с научната сфера, а 35% от иновиращите предприятия да са въвели дигитални услуги.

Насърчаване на предприемачеството, едно гише за обслужване, въвеждане на дигитална номадска виза, 50% намаляване на админстративната тежест, нова мрежа от индустриални паркове от ново поколение - това са друга част от идеите на ГЕРБ.

Георги Георгиев добави от своя страна, че трябва да се работи активно по подобряване на дигиталните услуги.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление