ГЕРБ поискаха оставката на председателя на комисията по енергетиката Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната". Опозицията и управляващите спориха около дневния ред, заседанието беше прекъснато преди гласуването на програмата. Причината е липсата на доклад по внесеното от опозицията проекторешение за държавна помощ заради скъпия ток на общини, болници, детски градини, училища и вероизповедания. Предложението на ГЕРБ-СДС бе отхвърлено във вторник в ресорната комисия.

От парламентарната група настояха все пак искането за компенсации да бъде разгледано в пленарната зала, но председателят на парламента Никола Минчев отказа. Депутатите на ГЕРБ-СДС заподозряха, че умишлено не е бил внесен докладът на комисията. Това породи спорове в зала, като темата се пренесе и в кулоарите на парламента.

Председателят на парламента Никола Минчев обясни в началото, че той не попада в програмата, защото няма доклад на водещата комисия и не са минали нужните, според правилника на НС, срокове. 

"Днес сме свидетели на престъпно нехайство. Има една основна тема - криза в цената на енергоносителите. Внесохме законопроект, за да решим проблемите на училища, болници. За сметка на това в дневния ред виждаме изслушвания на КРС. Ние не се борим за тези, които са подкрепили ГЕРБ, а за всички граждани. Министерство на финансите с нарочно писмо ги оставя на тъмно. Предлагаме да бъдат компенсирани училища, детски градини, както бяха подкрепени електроразпределителни дружества", заяви Жечо Станков от ГЕРБ.

От ГЕРБ-СДС поискаха прекъсване, за да може да бъде изготвен докладът на комисията, и обвиниха управляващите, че "бягат и не искат да решат дневния ред на обществото, който е инфлация, високи цени на ток и електроенергия". Към тях се присъединиха и "Възраждане", които упрекнаха председателя Минчев, че мери с двоен аршин законопроектите на опозицията и на мнозинството при решението кои от тях да бъдат включени в програмата на НС. Петър Петров посочи, че в програмата го няма проектът на "Възраждане" за отмяна на зеления сертификат.

След възобновяване на заседанието, Никола Минчев съобщи, че ще бъде информиран, когато докладът бъде изготвен.

Росица Кирова от ГЕРБ, която е и зам.-председател на парламента, припомни, че второто четене на промените в закона за енергетиката, свързани с КЕВР, са били гласувани в пленарната зала миналата седмица, без да е имало доклад на съответната комисия, което също е в нарушение на правилника.

Да спрем с лицемерието, всички говорим с болници, поликлиники, детски градини, знаем проблемите на тези институции, но цяла България знае коя политическа сила ги изпрати на свободния пазар на електроенергия; знам какво искате - два часа дебати, от които няма да произтече нищо, правителството мисли по въпроса, ще предложи решение, отговори председателят на ПГ "БСП за България" Георги Свиленски.

Красимир Вълчев /ГЕРБ-СДС/ му припомни, че цените на либерализирания пазар са били по-ниски, когато ГЕРБ са били на власт. Отговорното ви решение в момента е да накарате финансовия ви министър да преосмисли решението, посочи той.

Радомир Чолаков /ГЕРБ-СДС/ обърна внимание, че и днес, както и в предишни седмици, има внесени законопроекти, подписани с "вносител министър-председател Стефан Янев". Такъв, например, е предложеният днес от левицата законопроект за второ четен на промени в закона за акцизите и данъчните складове. Тези законопроекти трябва да бъдат изтеглени, Министерският съвет да си ги гласува отново на заседание и пак да бъдат внесени в НС, поиска депутатът. Иначе могат да бъдат отнесени към Конституционния съд, добави той.

Рамадан Аталай от ДПС посочи, че вчера на комисията по енергетика не е имало нито един депутат, който да не е бил съгласен общини, църкви и джамии, болници, училища, детски градини да бъдат компенсирани заради скъпия ток. Правителството закъсня, дайте решение, извикайте финансовия министър на място, ако вече имате решение, излезте и го кажете, призова той управляващите.

В крайна сметка, след гласуване, бе приета проектопрограмата, предложена от Председателския съвет.

Според нея днес депутатите гласуват на второ четене промени в закона за акцизите и данъчните складове.

В програмата за седмицата е и предсрочното освобождаване от длъжност на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ заради подадената от него оставка, както и създаването на временна комисия за промени в Конституцията.