От управляващата партия се мотивираха с "високия обществен интерес към това каква българска национална позиция е била изразена".

„За да бъдат разсеяни всякакви съмнения за това дали националната ни позиция е била една при премиера, една при президента. Надяваме се президентът да е защитил българската национална позиция и България да е имала национална позиция от всички институции по време на честването на 140 години от Освобождението“, поясни на брифинг в парламента депутатът Тома Биков.

По думите му това е тема, свързана не само с миналото, а и с настоящето и бъдещето.

„Искаме разсекретяване на стенограмата, за да можем всички да се убедим, че на 3 март сме имали единна позиция. Уважаваме руската армия, благодарни сме, че е водила война в името на българската свобода, но в нея са участвали и български опълченци, така както са участвали и други националности“, допълни Биков и подчерта, че много секретни стенограми са били разсекретявани.

Колегата му Красимир Велчев пък допълни:

"Още след срещата на премиера с патриарх Кирил, веднага излязохме в медиите и казахме какво са си казали двамата. Освен това на самата среща присъстваха много медии. Той благодари на руските воини и българските опълченци, и всички, които оставиха костите си и дадоха живота си за свободата на България. Изброи Финландия, Полша, Украйна, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна гора.

Така и не разбрахме при президента какво точно се е казало. Хубаво е, когато нашите държавни мъже правят такива срещи и медиите имат желанието да разберат подробности, защо стенограмите не стават публични?".

Преди два дни, от видео, разпространено от Московската патриаршия, стана ясно, че по време на срещата си с Радев Кирил се "кара" на България за политиката спрямо Русия.

"Още веднъж искам да ви кажа, и то много ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в освобождението. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция. Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България", заявява патриархът, който при заминаването си от София заяви и пред медиите, че е огорчен как в България се признава ролята на и на други държави наравно с Русия.

В записа обаче не се чува какво казва президентът.

Междувременно посещението на руския патриарх предизвика скандал в Обединените патироти - ВМРО и "Атака" атакуваха остро вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който го нарече "хитрец", "цигарен митрополит", "второразрядно ченге" (Владимир Гундяев, както са светските му имена, е работил за КГБ -б.р.). Днес атакистите заявиха, че изявлението на Симеонов може да ни докара международен проблем.