ГЕРБ ще оттегли кандидатурата на юриста Красимир Ципов за председател на новата Централна избирателна комисия, обяви лидерът Бойко Борисов, след заседание на изпълнителната комисия на партията.

По думите на Борисов по време на консултациите при президента вчера от останалите партии се споглеждали и станало ясно, че са се сговорили да не предлагат председател и секретар за новата комисия.

"Утре ако няма видеонаблюдение на изборите, кой ще излезе да обясни защо? Красимир Ципов като председател трябва да излезе. Това е капан", обясни лидерът на ГЕРБ.

Самият кандидат за председател на ЦИК заяви следното:

"Станахме свидетели на това, че всички други партии решиха да избягат от отговорност. Ние единствено предложихме кандидатура за председател на ЦИК, защото се отнасяме отговорно как да протече избирателният процес. В така създалата се ситуация на пандемия и вече политическа криза с предсрочни избори, сметнах за нужно да представя своята позиция пред изпълнителната комисия, че не се страхувам да се кандидатирам за председателския пост на ЦИК. Не се притеснявам от това, че съм номиниран за председател и че мога да бъде определен за такъв".  

Лидерът на ГЕРБ изрази и учудване как е избрана датата 11 юли за провеждане на предсрочните избори.

"Кое налага на 11 юли да са изборите? Защо не са по-рано или по-късно? Вече месец и половина говорим за управляващия Борисов. Очаквах вчера, след като се върне мандата, да си влезе служебното правителство. Откъде накъде чак на 11 юли? Искам да помоля за разбиране. Утре и вдругиден е Европейският съвет. Когато парламентът е приключил, вместо да отиде служебният премиер, трябва да отида аз и да поемам отговорности".

От партията ще запазят кандидатите за заместник-председател и членове на ЦИК.