ГЕРБ остава на твърдата си позиция за един лев субсидия за глас. Такъв е и първоначално внесеният проект от Министерския съвет. Това съобщи пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова след среща в парламента с коалиционния си партньор - "Обединени патриоти".

От "Атака" застават зад предложението на ГЕРБ и ще го подкрепят в пленарната зала.

НФСБ и ВМРО на днешната среща са били на други позиции.

Дариткова уточни, че става дума за промяната в закона за държавния бюджет за тази година, чието второ гласуване в пленарната зала беше отложено преди две седмици с мотива, че няма готов доклад на ресорната комисия. Основните възражения в същото време срещу предложението бяха на НФСБ, подкрепени от ВМРО. Последва коалиционен съвет при премиера Бойко Борисов, след който трябваше да започнат и широки консултации в НС преди второто гласуване.

Очаква се текстовете да влязат за гласуване в пленарната зала следващите дни.

С коалиционните си партньори поехме ангажимент след това да продължим разговора за това как може да бъде ревизиран законът за политическите партии така, че наистина да се търсят решения, които те смятат за по-рационални за финансиране на политическите партии, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. На този етап, по думите й, проектът за изменение на закона за бюджета ще бъде подкрепен от ГЕРБ във варианта, внесен от правителството.

"Атака" поддържа един лев субсидия за глас, така както беше гласувано на първо четене в зала със 117 "за", всички от ОП бяха "за", и няма как сега да правим крачка назад, на свой ред заяви председателят на ПГ "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров. Още повече, че такава е волята на мнозинството българи на референдума по темата. Да се търсят други варианти, ще означава, че някак си бягаме от това, което повечето хора искат, първо трябва да си зададем въпроса как да върнем доверието на хората в политическите партии, смята депутатът.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов припомни, че по принцип от формацията искат намаляване на субсидията, конкретно с колко - ще бъде решено в залата. Но беше категоричен, че на коалиционния съвет при премиера са се разбрали нещо по-различно.

Аз съм бил на политически съвет с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, както и с г-н Горанов и г-н Дончев, и там други неща сме говорили, коментира той. И добави, че тогава са се споразумели законопроектът за бюджета да се разгледа заедно със закона за политическите партии, за да се потърси механизъм "да не бъде ликвидирана многопартийната система в България и да не остане само партия ГЕРБ".

Ако някой се отмята, да си поеме отговорността за това, поиска Симеонов. Не знам кой управлява ГЕРБ, всъщност и на кого да вярваме - на това, което сме се договорили на политическия съвет, или на това, което в момента се казва от ръководството на ПГ на партията, добави той. Ще трябва да се уточнят, да получим един категоричен отговор на коя позиция са, защото в момента са на противоположни страни, настоя лидерът на НФСБ.

След като ГЕРБ са променили позицията си на 180 градуса по темата той не виждал смисъл от широки консултации с останалите политически сили в НС.

Нас никой не ни е канил за разговори и не виждам какво може да се коментира, каза Александър Симов от "БСП за България". Той припомни тяхната теза "против" един лев субсидия за глас.

Секретарят на ПГ "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов разясни, че ВМРО не са решили как ще гласуват на второ четене. Ние сме подкрепили философията на закона, защото смятаме, че трябва да бъде намалена партийната субсидия, но сме против това партиите да бъдат зависими от бизнеса в България или от чужди фактори извън държавата, уточни той. Според него трябва да се промени Законът за политическите партии. Предполагам, че до края на месеца ще има конкретни предложения за това по какъв начин да бъде решен проблемът с финансирането на партиите, добави Ангелов.