От "Газпром" и от "Лукойл" българите губят по 20 милиона лева на ден, каза пред журналисти в София лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Делян Добрев заяви, че в ГЕРБ са получили "от гражданин писмо, изпратено от "Булгаргаз" до Българския енергиен холдинг", в което се казва, че има оферта и се иска одобрение на офертите, дават се сравнения на цените и се обръща внимание, че няма къде да се разтоварят корабите. Ние днес не знаем дали правителството е приело офертата за седем кораба и ако е приело, къде ще ги разтоварва, допълни Добрев, цитиран от БТА.

По думите му официалният посредник на "Газпром" се завръща и резултатът е, че газът е с 30 на сто по-скъп. По думите на Добрев, "правителството, което се прави на евроатлантическо, излиза, че работи за "Газпром" и за "Лукойл". "Газпром" и "Лукойл" не са печелили никога толкова, колкото печелят сега, допълни Добрев. Той посочи, че в писмото е направено и сравнение на цени, както и се посочва, че има получена оферта на 26 юли 2022 г. с краен срок на приемане 16:00 ч. на 28 юли 2022 г. Ние днес не знаем дали правителството е приело тази оферта за седем кораба и, ако е приело, къде ще ги разтоварва, допълни той.

В същото писмо директорът на "Булгаргаз" посочва, че за октомври, ноември и декември недостигът на газ за България е съответно 1,8 млн. мегаватчаса, 2,1 млн. мегаватчаса и 2,7 млн. мегаватчаса и че за този период трите танкера биха задоволили търсенето в България за три млн. мегаватчаса, посочи още Добрев. На нас не ни стигат между два и три, а евентуално имаме един танкер, ако се намери къде ще бъде разтоварен. По думите на Добрев няма къде да бъде разтоварен, защото "те не купиха капацитет".

Ние преди време заявихме, че трябва да се купи капацитет в терминала в Ревитуза до края на годината, припомни Добрев. Капацитет не купи правителството, капацитет не купи "Булгаргаз", капацитет купи частната фирма МЕТ и сега, за да се разтоварят тези танкери, трябва да се плати на МЕТ, колкото поискат, добави Добрев. По думите му другият вариант е да се разберат за разтоварването на танкерите в Турция - "нещо, което те са очевидно неспособни да направят".

Официалният посредник на "Газпром" за България до 2012 г. се връща и това го твърдим от първия ден на това правителство, като и сега той е посредник. Резултатът е, че газът е с 30 на сто по-скъп, допълни Добреви и посочи, че това прави 10 млн. лв. на ден повече, които се плащат от българското общество за газ.

Интерконекторът с Гърция, за който премиерът Кирил Петков съобщи преди дни, че е на етап Акт 14, означава, че е на груб стоеж и че технически той не е завършен, каза Томислав Дончев от ГЕРБ. Интерконекторът с Гърция, договорът с Азербайджан, осигуряването на финансирането за половин милиард, е дело на наше правителство, допълни Дончев.

Същественият въпрос е защо повече от година интерконекторът не е завършен и кой обслужва интересите на "Газпром", добави той. По думите му незавършването на интерконектора е най-пряката инвестиция в интересите на "Газпром".

Ако някой обслужва интересите на "Газпром", това е господин Петков, не някой друг, каза още Дончев.

Това буди огромна тревога, но аз не съм човек, който по време на криза търси оправдание и се обръщам към политическите ни опоненти да спрат да лъжат и да търсят оправдания, каза Бойко Борисов.

Писмата на "Булгаргаз" показват пълен провал, допълни той. Развихме цялата връзка с Турция, защото там има два терминала за втечнен газ, посочи още Борисов.

"Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата, защото той е човек с памет, благодарен човек. Когато бяха най-тежките години за него, аз направих във Варна среща на Европейския съюз и дойдоха председателят на Европейския парламент, Европейска комисия, Европейски съюз и оправихме отношенията", каза още Борисов. По думите му в момента на България й извиват ръцете.

Бойко Борисов същевременно заяви, че ще настояват да се приеме закон за въвеждане на таван на цените на горивата, както и за 100% диверсификация на руското ядрено гориво и руските ядрени мощности. 

ГЕРБ настояват и да "спре издевателството с цената на тока".

Готови са и да седнат на кръгла маса за "истинска съдебна реформа". Като управленски приоритет беше изведен и договорът за втората част на ескадрилата F-16, за да бъде завършена модернизацията на ВВС.