Депутатите от ГЕРБ и "Продължаваме промяната" си размениха взаимно обвинения в кулоарите на парламента. Според народните представители от най-голямата парламентарна група ПП не са поели отговорността за неподдържаните пътища от републиканската мрежа. Втора политическа сила пък обвини колегите си от ГЕРБ, че над 2 млрд. лева по време на тяхното управление са възложени за изпълнение на незаконни строежи.

"Продължаваме Промяната" трябва да се засрамят и да поемат своята отговорност - към момента морална и политическа, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС и бивш министър на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който коментира обявеното за противоконституционно решение на Народното събрание за поддържане на републиканската пътна мрежа, прието на 20 април.

На брифинг в кулоарите на парламента Нанков подчерта, че отговорността за решението, което Конституционният съд обяви за противоконституционно, може да се превърне и в материална, тъй като фирми имат право да претендират за пропуснати ползи за периода, в който държава не им изплащала "дължимите и признати назад във времето задължения".

Делото беше образувано в началото на май по искане на народни представители от ГЕРБ-СДС. Според решението на предходния парламент Агенция "Пътна инфраструктура" трябваше да заплати 50 процента от задълженията си по договори за поддържане на републикански пътища от бюджета си за 2022 г., а останалите 50 процента след решение на парламент, въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности.

"Българските граждани година и половина карат по разнебитени и неподдържани пътища заради подобни действия", смята Николай Нанков, цитиран от БТА.

Според Петя Аврамова от ГЕРБ-СДС с решението на предходния парламент за изплащането на дейностите по поддържане законодателната власт "по груб и недопустим начин се намесва в работата на изпълнителната власт".

"Народното събрание иззема правомощия за плащане на сертифицирани и одобрени дейности в тяхната цялост като качество и обем", посочи още тя.

Малко по-късно в кулоарите на НС брифинг дадоха и депутатите от ПП, които нарекоха твърдението на ГЕРБ "поредната лъжа и борисовка".

"Днес чухме поредната лъжа от ГЕРБ, поредната борисовка относно това, което се е случвало с решението за текущия ремонт и поддръжка на пътища. Знаете, че през 47-ото Народно събрание бяха проверени 906 задания на стойност 3,4 млрд. лева. От тях се установи, че 2,4 милиарда от тези дейности  всъщност не са текущ ремонт и поддръжка, а са основен ремонт. Това е 15% вдигане на пенсиите за една година, за да могат хората да си го представят", коментира депутатът Настимир Ананиев.

По думите му служебният регионален министър Иван Шишков е дал потвърждение преди месец, че  твърденията в междуведомствения доклад на МРРБ и МФ за 906-те задания се потвърждават от ДНСК. Докладът е бил представен на всички народни представители, уточни той и продължи:

"От пресконференцията разбирам, че ГЕРБ не са чели този доклад, защото този доклад покрива 906 задания - там не се говори за фирми. Много от фирмите са правили повече от едно задание".

Ананиев подчерта още, че консорциумът, който на АМ "Хемус" "изнесе в чували милиони левове,  трябваше да получи 500 милиона от тези пари, които бяха спрени с решение на НС".

"Разбирам загрижеността на ГЕРБ, но за нас беше много важно публичният ресурс да бъде защитен", добави депутатът от ПП и даде думата на колегата си Андрей Цеков.

"Показателно е, че над 2 млрд. лева по времето на управлението на ГЕРБ са възложени за изпълнение на незаконни строежи, които към момента или следва да бъдат премахнати, или трябва да търсим креативно законодателно решение, за да ги обявим за търпими. Сега ключовият въпрос е ще бъде ли разплатено това незаконно строителство и на каква стойност ще бъде разплатено, ще има ли санкции за изпълнителите и за възложителите на това строителство, тъй като въпросните обекти са възлагани от УС на АПИ по време на управлението на ГЕРБ. Показателно е, че вече втори месец колегите от ГЕРБ и ДПС не допускат изслушване на служебния министър в пленарна зала точно по тези въпроси", каза Цеков.

От ПП повдигнаха въпроса и за емисията за дълг в Българската банка за развитие.

Решението за емисията за дълг в Българската банка за развитие (ББР) е взето на 21 октомври 2021 г. или по време на второто служебно правителство на Радев, когато ПП няма никакво участие. Решението за отказ е взето на 10 ноември 2022 г. от сегашното служебно правителство, пак без никакво участие на ПП, заяви лидерът на ПП Кирил Петков.

Ръководството на банката е в право да търси външен капитал, банката трябва да търси допълнителни източници на финансиране, заяви Лорер. Той обясни, че се е очаквало, когато емисията бъде завършена, лихвата да е под 1 %, но с настъпването на войната финансовите пазари се затварят и когато отново отварят, лихвите вече са различни.

Лорер напомни, че когато "Продължаваме Промяната" е дошла на власт, ББР е била със 70 млн. загуба, а към септември т.г. е на 30 млн. печалба. Това ръководство си върши работата, коментира той.