Депутати от ГЕРБ-СДС призоваха правителството да промени по най-бързия начин Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони. Те са за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

На извънреден брифинг в парламента Делян Добрев заяви, че "правителството се готви да раздаде 1,706 млрд. евро на фирми, които никой не знае от къде дойдоха, имало ли е търг". По неговите думи "това не е скандал, а международен скандал."

На свой ред премиерът Николай Денков заяви, това са средства, които фирмите са заявили като намерение да инвестират в трите региона - Кюстендил, Стара Загора и Перник, след като спрат ТЕЦ-овете.

Правителството трябва да ги внесе в Брюксел до края на този месец. По тях България очаква 2 млрд. лева от ЕС.

ГЕРБ: Раздават се милиарди на странни фирми - това е международен скандал

"Организира се бързо обществено обсъждане на териториални планове. Част от прочетеното в тях е меко казано скандално. Видяхме списък с фирми, които ще бъдат подкрепени, зад тях прозират имената на спонсори на ПП-ДБ. Ключово важно е да се удължи животът на въглищните централи", заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ, цитиран от NOVA.

"Ако техническите кадри се разбягат няма да има никакви инвестиции. Няма кой да стои и да чака да се реализират 10 години тези инвестиции", добави Вълчев.

Бившият енергиен министър и сега депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова каза, че по този план не се предвиждат никакви средства за Маришкия басейн и удължаване на живота на въглищните централи.

"Тези централи са 46% от необходимата енергия за страната, а през зимата 60%", коментира тя и настоя да се работи за запазване на въглищните централи.

Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че "правителството се готви да раздаде 1,706 млрд. евро на фирми, които никой не знае от къде дойдоха, имало ли е търг".

"180 млн. евро ще получи фирма "Резолв Енерджи" регистрирана в Люксембург, за да построи фотоволтаик на мините. Това не е скандал, а международен скандал. "Uropean energy" ще получи 450 млн.евро. Коя е тази фирма? Някакво състезание имаше ли? Конкурс за 3 млрд. лв., за който никой не е разбрал?", запита той.

Добрев каза, че не знаят кой е направил тези проекти и искат да разберат.

"Научаваме по апокрифен начин. Краси (Красимир Вълчев от ГЕРБ - бел. ред.) го намери по някакъв начин. Днес се готвеха за МС, по някакви причини го оставиха за петък. В Министерство на енергетиката нямаме наш министър", посочи той и призова за оставки.

"Фирмите са регистрирани в Люксембург, може би, за да бъде скрито чии са", посочи Добрев. Той прочете и още няколко имена на фирми и сумите, които ще получат: "95 млн.евро за "Металик Груп", "Резолв" ще получи 180 млн.евро," Гълъбово Солар" 20 млн. евро и 4358 са предвидените работни места", посочи той.

"Това правителство не е наше. В него имаме един вицепремиер и външен министър, който няма отношение за парите и как се раздават", уточни той.

Красимир Вълчев пък посочи, че "новите инвестиции предполагат да бъде създаден нов обществен план, индустриални зони, и т.н и за това трябват 10-15 години. Ако ние закрием през 2025-2026 г. и открием новите работни места през 2037 г., очевидно имаме дупка от 11-12 години. Запазването на живота на централите не пречи на прехода, а е предпоставка да се извърши преходът."

Денков: Волно или неволно, тези изявления са лъжа

"Не знам дали волно или неволно, но тези изявления направо лъжат хората за какво става дума. Това са средства, които фирмите са казали, че са готови да инвестират може би с някакво съфинансиране от страна на държавата в бъдеще, когато бъде открита процедура за кандидатстване". Това заяви премиерът Николай Денков в отговор на отправените обвинения на ГЕРБ, цитиран от "24 часа".

Още на 15 август беше отворена т.нар. процедура за заявяване на намерения за всички, които се интересуват. Това е изискване на Европейската комисия, което трябваше да покаже има ли желание от фирми да инвестират в тези региони. Тези, които са се включили и са показали, че искат да инвестират в тези региони и да отворят работни места, те са включени в работните списъци, обясни още премиерът.

Има няколко неща, които не са верни. Първо, програмите тепърва ще се отварят за кандидатстване. Това ще стане догодина. Второ, тук не става дума за пари, които тези фирми ще получат, а за инвестиции, които трябва да се направят от тях, може би със съфинансиране в тези региони, за да се осигурят работни места, добави още акад. Николай Денков пред журналисти.