На извънреден брифинг от ГЕРБ заявиха, че отговорността за вчерашните безредици носи лично президентът Румен Радев. Според Тома Биков, това е човекът, който от четири години насам се опитва да нагнети напрежение и вчера била ескалацията на този процес.

Президентът не се обяви против шпицкомандите на Божков, макар че го призовахме. Той се скри, когато имаше насилие. Радев каза - дай да ги изметем, заяви Биков.

Социалният министър Деница Сачева допълни, че е имало само кратко съобщение от президентството. Тя заяви, че сме в труден икономически период, а правителството се старае да изпълнява ангажиментите си. Нямахме колебания, че в процесите, в които хората се страхуват, техните страхове ще бъдат използвани. Да поговорим за "Българската зима", а не за "Българското лято", каза Сачева.

Тя отбеляза и израза: "Нека не забравяме и мутри вън", което само по себе си призова към насилие.

По думите на Биков голяма част от протестиращите срещу правителството са били подведени и без да разберат "са превърнати във фон на шпицкомандите на Васил Божков".

"Още снощи призовахме г-н Радев да отправи призив към хората, които вандалстваха в София. Той отказа да го направи. Вчера не нарече мутри членовете и симпатизантите на ГЕРБ, а ги нарече страхливи хора, които са доведени под конвой на нашия митинг", каза Биков.

Той подчерта, че голяма част от тези хора са били членове на ГЕРБ, към които са се присъединили симпатизанти.

"Недопустимо е подобно поведение и всички политически сили трябва да положат необходимите усилия да държат българската нация в обща форма, а не да се посветят на каузата да издълбаят дълбока пропаст в българското общество, която да обезсили нацията и държавата", каза още Тома Биков.

"Сблъсъкът по улиците няма нищо общо с политика - това не е политика. Даже и спорт не е. Няма да допуснем гражданска война, дори и да имаме шанс да я спечелим", заяви от своя страна Томислав Дончев. Той отбеляза, че и той много е протестирал, но се обяви против насилието. 

"Приоритет в момента е България да остане мирно и спокойно място за живеене. Ще направим всичко възможно да го постигнем, дори това да ни коства политически щети", каза още Дончев. Той допълни, че е лесно да се разделят хора, трудно е да се обединяват. Няма да допуснем гражданска война, дори да имаме шанс да я спечелим, категоричен беше Дончев.

"Вчера над 7000 души от цялата страна дойдоха, за да изразят своята категорична подкрепа към правителството. Тези хора протестираха срещу това да бъдат обиждани, квалифицирани с епитети, които нито подхождат на тяхната емоционалност, нито на профила им. Те изразиха своята подкрепа културно, мирно, без да провокират и обиждат", каза Цветомир Паунов.

"След приключването на мероприятието хората, които бяха пред Министерския съвет си тръгнаха мирно и спокойно. Другата група по най-брутален и безцеремонен начин се опита да разбие полицейския кордон. Всичко това беше изключително добре организирано и режисирано от платени провокатори, които имат и своята подкрепа далеч от пределите на нашата страна в една много топла държава. Те бяха мотивирани от всички тези олигарси, които в момента са основните сценаристи и режисьори на бледия техен актьор - президентът Радев", каза Паунов.

Той показа снимки на хора, които са се пръснали из София и са чупели автобуси и са нападали шофьори.

Снимка: bTV

Всичко това беше добре организирано от платени провокатори, каза Паунов. И по неговите думи те са били насърчени в действията си от олигарси, визирайки и укриващия се в Дубай Васил Божков.

Всички ангажирани в този процес лица трябва да понесат своята отговорност, допълни Паунов.