От ГЕРБ смятат, че лидерът на БСП Корнелия Нинова изразява лично мнение, а не партийна позиция по казуса с гласуваните в Европарламента санкции срещу Унгария.

В централата на управляващата партия беше заявено, че публикацията на Нинова във Фейсбук, в която тя нарича премиерът Борисов "лъжец, който говорел едно в България, а в Европа каквото му кажат началниците", не отговаря на истината.

На свой ред от ГЕРБ обвиниха Нинова в лъжа. Тома Биков припомни, че позицията на БСП против санкциите срещу Унгария е след гласуването в Европарламента:

"По четири различни начина са се държали, защото не всички са гласували. Единият е гласувал "за" - европейският началник на госпожа Нинова, господин Станишев. Другият е гласувал "против". Това е господин Нейков. Третият - господин Корумбашев е бил в зала, но точно по тази точка не е гласувал, а четвъртият - господин Пирински, изобщо не е бил в залата. От това ние си вадим извода, че госпожа Нинова може би изразява лична позиция, а не позицията на БСП, чиято партия има друга позиция от нейната. Каква - ние не можем да кажем, защото не можем да разберем каква".

"Исках да гласувам, ама нямах желание" - това е позицията на БСП", коментира Биков и отбеляза, че Нинова е свикала Изпълнителното бюро след гласуването в ЕП.

Тома Биков посочи, че евродепутатите на ГЕРБ са гласували против доклада срещу Унгария по принципни причини, защото нито една държава член на Европейския съюз не може да бъде с отнет глас. Това не е европейска политика, заяви той. Биков припомни, че след това правителството взе решение за изработване на позиция, когато този въпрос бъде поставен в Съвета на ЕС. Той отбеляза, че не е ясно кога темата за Унгария ще бъде поставена на Съвета на ЕС.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков се обърна към Нинова:

"Имам съвсем простичко обръщение към нея: много по-лесно се живее, ако преоткриеш света на истината, ако всеки ден имаш една и съща позиция и не се събуждаш с различни позиции".

Той добави, че докладът със санкциите срещу Унгария е бил иницииран и прокаран основно с подкрепата на крайната левица, анархисти, комунисти и зелени. Не виждам как човек, определящ се за десен, би го подкрепил, посочи той. Когато ЕП е канил премиера на Унгария Виктор Орбан да обясни едно или друго, той винаги се е отзовавал, добави Новаков.