На пресконференция говорителят на левицата Атанас Мерджанов заяви, че само за две седмици е станало ясно, че назначеното от Росен Плевнелиев служебно правителство е партийно или може би по-скоро коалиционно.

"Очевидно служебното правителство е амалгама от дейци на ГЕРБ, Реформаторския блок и протестърите", обясни той.

По думите му при разпределението на ресорите ГЕРБ е взел агенция "Митници" и икономическите министерства, РБ е получил МВР и службите, а на "Протестна мрежа" са били дадени премиерското място, съветниците, немалка част от културното министерство, както и Министерството на правосъдието.

Според Мерджанов "поголовните чистки" във ВиК сектора, в ДНСК, бордовете на болниците, в енергийните бордове, в МЗХ, областните управи и в Агенция "Митници" доказвали намеренията на президента Росен Плевнелиев служебното правителство да има по-дълъг мандат от полагащия му се.

"БСП не само, че не е пред разпад, БСП ще се бори за солидно присъствие в следващия парламент и за това да е непреодолим фактор", заяви още той в отговор на въпрос.

БСП обвини президента, че застрашава националната сигурност, защото кабинетът имал намерение да смени шефа на Военното разузнаване.

ГЕРБ: Кабинетът не е наш

Малко след това от ГЕРБ дадоха извънредна пресконференция, на която обясниха, че служебното правителство не е на ГЕРБ.

"Това е поредната опорна точка на БСП", коментира Десислава Атанасова изявленията на БСП.

Според нея е недопустимо промените, правени от служебното правителство, да се свързват с ГЕРБ.

"Залязваща партия да говори за реваншизъм и да коментира назначенията на служебното правителство най-малко е несериозно и прилича на сценка за подготвената самодейност",
добави тя и призова социалистите да се съсредоточат върху партийните си проблеми и подредбата на листите, предаде БГНЕС.

Атанасова коментира, че кабинетът трябва да използва целия си експертен потенциал, за да се справи с кризата, в която е оставило страната предишното управление.

Колегата й Ивайло Московски добави, че звучи като нелепа шега упрекът, че ГЕРБ кадрува в служебното правителство.

Неотдавна лично Бойко Борисов заяви, че не е пратил нито един човек в служебния кабинет.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За независимостта на служебния кабинет

АНКЕТА: Одобрявате ли назначенията на служебния кабинет?