Вчера промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, бяха подкрепени в правната комисия с гласовете на ДПС и "Воля". По-късно обаче от ДПС смениха позицията си и така е много вероятно измененията да не бъдат приети в пленарната зала. ГЕРБ имат 95 депутати, а "Воля" само 12, има и един независим, който би могъл да ги подкрепи, но гласовете не стигат. Ако от залата обаче отсъстват доста депутати, това би било възможно.

"ГЕРБ остава зад промените, нямаме промяна в позицията, както в 43-ия, така и в 44-ия парламент, а и по време на предизборната кампания, ние сме казвали, че ще подкрепим мажоритарната система, затова сме внесли този законопроект", каза още Цветанов пред журналисти.

Той подчерта, че е разговарял с лидера на "Воля" Веселин Марешки, който е заявил подкрепа за мажоритарната система.

"Ние също утре ще изразим нашата подкрепа с гласуване, ще се постараем да направим и допълнителни обществени обсъждания, за да можем да убедим колкото може повече депутати също да подкрепят и така да се стигне до желанието на гражданите", добави Цветанов.

Той изтъкна, че не вижда нищо лошо в мажоритарната система, защото е много важно депутатите да имат сериозен ангажимент към своите избиратели, а не да се сещат за тях, когато идват избори и тогава само да се правят предизборни обиколки.

Марешки: Популистки ход, нямат истинско желание

"ГЕРБ няма желание да прокара идеята за мажоритарен вот. Ако ГЕРБ имат желание да прокарат какъвто и да е закон, ще намерят огромно мнозинство", заяви обаче Марешки.

Според него по-вероятно е от ГЕРБ да имат идея само популистки да кажат, че подкрепят желанието над 2 милиона българи за мажоритарна избирателна система.

По думите му от "Воля" ще подкрепят всички възможности за повишаване на мажоритарността в изборите и ще внесат свои предложения.

"Мажоритарните избори са тема номер едно за нас Колкото по-мажоритарни са изборите, толкова по-добре за България и българския народ", категоричен бе Марешки.

Нинова: ГЕРБ не го искат, знам го от тях

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също заяви, че поведението на ГЕРБ не е съвсем искрено. Според нея няма парламентарна група в този парламент, която да иска да се въведе мажоритарната избирателна система.

На въпрос защо смята че ГЕРБ не искат мажоритарен вот, тя отговори лаконично:

„Защото го знам от тях“.

"Поведението на ГЕРБ и ДПС за промените в Изборния кодекс не отговаря на очакванията на хората, а е политически пазарлък. Не искаме да бъдем част от това. Една група внася законопроект, който не иска да бъде приет. Друга група уж го подкрепя, сменя позиция след пет минути. Не е чисто това. Нека си го извървят. Да мине гласуването и след това внасяме наш законопроект“, заяви тя.

Още вчера от левицата заявиха, че ще предложат смесена избирателна система - със 120 мажоритарно и 120 пропорционално избрани депутати.

"Законопроектът е изключително некачествен, написан е набързо и ще създаде изборен хаос в страната”, коментира пък нейният съпартиец Валери Жаблянов по повод предложението на ГЕРБ.

Той добави, че ще въпросната мажоритарна система е многократно по-скъпа от пропорционалната и призова управляващите да обяснят защо няма такава никъде на европейския континент. По думите му с нея ще ограничат демокрацията и правата на гражданите, а тази система ще е за богатите хора.

АНКЕТА: Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?

НА ФОКУС: Георги Марков пред Дир: Мажоритарен вот или избори до дупка