Днес се проведе поредният кръг преговори между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт и се очакваше да се стигне до разбирателство, след като вчера от партията на Бойко Борисов дори обявиха, че са готови да дадат министри, само премиерът да е от Реформаторите. Обявени бяха дори три възможни имена.

"Има определени различия, по които не можем да стигнем до консенсус. Не постигнахме принципно съгласие за секторни политики, за да продължим да управляваме с парламентарното мнозинство, което има 43-тият парламент и което подкрепяше до настоящия момент правителството на Бойко Борисов. Съобразяваме се и с обществените нагласи за предсрочни избори", обясни обаче Цветанов на брифинг в парламента.

По думите му за политическите партии, които участваха в преговорите, властта никога не е била самоцел.

"Винаги сме залагали, че трябва да има принципно съгласие, за да може да се обединим и да вървим в остатъка от оставащите две години от сегашния мандат”, каза още Цветанов.

В брифинга участваха и Найден Зеленогорски от РБ и лидерите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Зеленогорски заяви, че след като "здраво са поработили" в последните дни, е станало очевидно, че не могат да постигнат ефективно целите си - съдебната реформа и приемане на антикорупционния закон, така, както беше внесен от неговата партия - ДБГ. Именно срещу този закон обаче твърдо стоят от ПФ.

Все пак Зеленогорски изрази надежда, че в следващия парламент ще имат достатъчно допирни точки и с тях, и с ГЕРБ.

Симеонов пък коментира:

"Бяха положени максимални усилия, налице беше добронамереност, колегиалност, но, за съжаление, не можем да се похвалим с положителен резултат. Знаете какви бяха нашите приоритети - повишаване на пенсиите, мигрантският поток, борбата с престъпността, реформи в енергетиката. Уверени сме обаче, че те ще бъдат реализирани в следващото НС. Поне едно доказахме - че не сме страхливци, а смели хора, които няма да тръгнат срещу нагласите на своя народ, а, за съжаление, нагласите вече са за предсрочни избори".

След тези кратки изявления Цветан Цветанов обяви, че са се разбрали да не отговорят на въпроси и брифингът приключи въпреки настояването на журналистите да получат отговори.

Утре в 9,30 часа РБ ще върнат на президента мандата за съставяне на кабинет. При това положение Конституцията повелява Росен Плевнелиев да състави служебен кабинет. Той обаче няма срок за това и е възможно да отлага, докато  направо новоизбраният държавен глава Румен Радев състави свой, след като встъпи в длъжност на 22 януари. Тогава той ще разпусне парламента и ще насрочи предсрочни избори.

БСП настоява те да са на 26 март. От ГЕРБ още преди време посочиха и друга възможна дата - 2 април.

"За нас беше ясно от самото начало, че този парламент не може да излъчи правителство, пазарлъците в последния месец бяха загуба на време за България", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова Плевнелиев да пристъпи към назначаване на служебен кабинет и да се отива на предсрочни избори в края на март.