ГЕРБ ще внесат още тази седмица проекторешение в парламента, с което да бъде задължено служебното правителство спешно да отвори Плана за възстановяване и устойчивост. Няма друг начин без предоговаряне да се спасят въглищните централи и 4% от БВП, които ще загубим със спирането на 55% от мощностите им, заявиха от партията на брифинг в централата.

Това поиска Бойко Борисов от депутатите си, като настоя проектът да бъде внесен в НС до края на седмицата.

"Аз предлагам - свържете се още веднъж със синдикатите. Сега е момента синдикатите да изявят ясно позицията си и да подкрепят това решение до края на седмицата за затваряне на Плана за възстановяване. Това е последният шанс да се спаси над 4% от БВП на страната", обърна се Борисов към депутатите от ГЕРБ.

До това спешно действие на партията се стигна, след като бившата енергийна министърка Теменужка Петкова обясни какъв отговор е получила от настоящия служебен министър Росен Христов по темата кой е договарял затварянето на на мощностите на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн до 2026 година.

"Нито един експерт на Министерство на енергетиката не е участвал в този процес, няма нито един анализ до какво би довело това. Става ясно, че поемането на ангажименти е станало лично от Асен Василев", каза Петкова.

"Този ангажимент е поет от Асен Василев - какъв е бил той, министър на финансите или енергетиката?", попита Петкова. Тя заключи, че това негово решение поставя националната енергийна сигурност на страната, десетки хиляди работни места, загуба на приходи и загуба на 4% от БВП. "Това се нарича безстопанственост, рано или късно на тези хора ще им се потърси сметка", добави Петкова.

"Това е последният шанс да се спаси 4% от БВП", заключи и Бойко Борисов. "Бизнесът и работодателите да знаят, че когато тези 4% паднат, не могат да искат никакви компенсации за ток след това, защото той ще е внос. Държавата няма как да купува ток, за да дарява за тях. Едно е да го произвеждаш и да компенсираш, друго е да внасяш и да компенсираш. Не може да стане. Много са интересни нещата, които излизат. Никак не са за подценяване", каза Борисов.

"Асен Василев всъщност е бил премиерът. Те затова искат сега зад академик Денков да се скрият като министри. Не могат да излязат и Кирил, и Асен Василев с физиономиите си да кажат "ние искаме да поемем отговорността". А трябва пред тях да застане академикът и всъщност Асен Василев еднолично да управлява", заключи той. По думите му ГЕРБ са получили потвърждение от служебния министър на подозренията, че затварянето на въглищните мощности в Маришкия басейн е спазарено срещу "лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите". 

"Има нарушения на законодателството. Аз си спомням, че нашият парламент прие решение за задължаване на Министерски съвет за предприемане на всички необходими мерки за недопускане в дългосрочен план прекратяването на функционирането на централите в Маришкия басейн. Кой си позволи да наруши решение на парламента? Конституцията нарушават непрекъснато, ама сега нарушават решение на парламента. Този, който нарушава този закон и си го позволи, се казва Асен Василев", каза още Борисов.

"Това са корупционни схеми. Кирил Петков само ги е парафирал, реално Асен Василев е договарял всичко, което се е случвало. За съжаление, нищо хубаво, загуба на 20 000 работни места. За това време, докато Асен Василев е бил отговарящ за енергетиката, докато е бил шеф на енергетиката, са нанесли щети, които сега няма как да бъдат компенсирани, освен с бързо решение на парламента и задължаване на правителството да отвори Плана", коментира лидерът на ГЕРБ. Борисов направи сравнение колко ще загубим, ако бъдат затворени централи.

"Щетите от гръцката финансова криза беше 4% от БВП, от коронавируса бяха 4 процента, щетите от Кирил и Асен в енергетиката са 4 процента от БВП само за шест месеца", заключи Борисов. "Много ми е интересно колегите от "Да, България как гледат на "Джемкорп" и всичките тези процеси, които са се случили в енергетиката", добави още Борисов.

По повод АЕЦ "Козлодуй" и проекторешението на ГЕРБ да се изградят още два блока, Борисов коментира, че това, наред със спасяването на мощностите в Маришкия басейн, ще ни гарантират приходи и дори износ на енергия. "Иначе ние ще станем само един клиент, както в много други сфери. Затова и ще излезем като основни производители на пазара на ток като клиенти", коментира Борисов. Той изрази доволство от подписаните договори с "Уестингхаус" и "Фраатом" за ядреното гориво и заключи, че сега вече имаме 100% диверсификация в това отношение.